Повиване на бебето

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Как да го правитеКак да го правите


Повечето бебета обичат да са плътно повити. Повиването позволява на децата да съсредоточат вниманието си към своя собствен рефлекс за успокояване, а също така възпира необузданото махане с ръчички и не им позволява да се стряскат безпричинно.

Повиването е особено ефективно когато се комбинира със звук и движение. Всичко правено в продължение на хиляди години, с цел да се гарантира спокойствието на бебетата, имитира вътрешността на утробата, с нейните осезателни и звукови характеристики. В тази връзка повиването на бебето с одеало или гушкането му в ръцете на неговите родители, обикновено трябва да бъде съпроводено от звуци, близки до тези, възприемани от бебето по време на неговото съществуване в утробата.

Изследванията в тази област показват, че бебетата, които биват повивани от своите родители спят по-добре и по-дълго, особено когато са по гръб. Освен това се вярва, че повиването намалява риска от настъпване на синдрома на внезапната бебешка смърт, тъй като повитите бебета спят по-добре, но същевременно и по-леко, така че при опасност те могат да се събудят по-лесно и по-бързо.

За безопасно повиване използвайте единствено тъничко одеало, за да не предизвикате прегряване на бебето. Опаковайте или увийте бебето плътно. Не оставяйте свободно висящи краища на одеалото или пелената в детското креватче. Събуждайте бебето за 8-12 хранения на ден. Често малките и добре повити бебета се чувстват толкова комфортно в опаковката си, че спят в продължение на часове и забравят да се събудят за хранене.

Колко дълго трябва да повивате детето? През първите три до четири месеца повивайте своето бебе тогава, когато то е превъзбудено или тогава когато искате да го приспите. След тези първи четири месеца, повечето бебета вече не се нуждаят от повиване през деня. Нощното повиване може да продължи до седмия месец, дори повече, след раждането, особено тогава когато бебето видимо страда от неспокоен сън. За да отвикнете детето от така удобния за него “пашкул” след като то заспи можете да освободите едната от ръчичките му от плътната обвивка. Когато бебето самичко започне да заспива със свободни от одеалото ръце, можете окончателно да прекратите повиването. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

Милко Георгиев

Случаен посетител | 2010-02-07 12:23:07
Повиването води до локсация на тазобедрените стави и пречи на нормалното функциониране на целия мускулен апарат цял живот. Честито.  

ДОБИ

Случаен посетител | 2010-07-21 16:04:51
НЕ СЕ ЛИ ОТРИЧА ПОВИВАНЕТО ВЕЧЕ?  

Елайза

Случаен посетител | 2014-06-12 12:01:42
Става въпрос за плътно повиване на горната част на тялото, крачетата се движат свободно. Моето бебе може да спи само ако е повито. Така се и успокоява. Не знам кой го отрича повиването, но ние без него не може да видим и 1 час сън.... Ние сме отгледани повити като пашкули и пак нямам проблеми с двигателния апарат....