Пет истини за коликите

От Силвия Василева / Екип на Medical.BG
()

Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Какво трябва да знаете за коликитеКакво трябва да знаете за коликите


Когато бебето ви няма нужда от прилагане на традиционни техники за успокояване, тогава то най-вероятно не страда от колики.

1. Коликите не са симптом за нещо лошо.
Стандартната дефиниция обяснява коликите като раздразнителност, нервност или плач със средна продължителност три или повече часа на ден, за период от повече от три седмици. Някои бебета плачат по-малко, а други повече, но това не означава, че има нещо нередно с тях.

2. Коликите започват няколко дена след раждането на детето.
Представата, че коликите стартират когато детето е на възраст 2-3 седмици е заблуда. Обикновено състоянието достига максимума си 6 седмици след появата на новороденото на бял свят и изчезва около третия месец след раждането.

3. Лошата грижа за детето не причинява колики.
Изнервените родители постоянно се тормозят с мисълта, че има нещо нередно с техните деца, именно защото не полагат достатъчно добра грижа за тях. В действителност обаче коликите нямат нищо общо със способностите на родителите като такива. При този тип родители, традиционните техники за успокояване на детето, а именно люшкането, повиването или биберона, сработват рядко, дори почти никога.

4. Коликите не се дължат на газове.
Няма данни за това, че симетиконът (катализатор в медикамента Миликон, който помага за освобождаването на газовете), облекчава коликите. Независимо от това обаче първоначалните изследвания в тази област, разглеждащи случаите на бебета, хранени предимно с майчина кърма, показват че докато капките против газове са неефективни, лактобациликус реутери, здравословна бактерия, която се съдържа в редица хранителни добавки, редуцира детския плач с около 95%, въпреки че учените все още не могат да си обяснят връзката между двете явления. За повече информация бихте могли да потърсите своя педиатър.

5. Бебетата с колики не се превръщат в раздразнителни деца.
Коликите не оставят след себе си траен страничен ефект. В процеса на израстване, децата страдали от колики като бебета, не стават по-раздразнителни освен ако в ранна възраст не са били жертва на малтретиране от страна на своите родители, във връзка с плача им по време на колики. Така нареченият синдром на “люляното” бебе е най-сериозната последица от коликите. Постоянният бебешки плач понякога принуждава дори и най-търпеливите родители да пристъпят към по-груби мерки. Когато положението стане нетърпимо, по-добре оставете бебето само в креватчето му или на друго безопасно място и излезте от стаята за кратка почивка. И не забравяйте етапът на коликите все някога ще отмине! 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

лили

Случаен посетител | 2009-03-07 12:54:52
мисля че чаичета горе долу помагат и наи вече притискане на стомахчето на бебчо