Как можете да избегнете плоската глава у бебето

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Какво трябва и не трябва да правитеКакво трябва и не трябва да правите


Днес рискът от смъртност при децата в следствие от синдрома на внезапната бебешка смърт е намален до 40%. За сметка на това обаче сред новородените се появява друг не толкова красив страничен ефект, а именно сплескването на бебешката главичка или с други думи позиционната плагиоцефалия. Ето няколко съвета как да избегнете това състояние в дългосрочен план.

Какво трябва да направите
Когато слагате бебето да спи по гръб всяка нощ извъртайте главичката му в различна посока, до момента в който то само започне да прави това.
Ежедневно за кратко време оставяйте бебето да лежи по коремче и сменяйте позицията на главата три или четири пъти, като задържате всяка позиция в продължение на не повече от пет минути.
Преценете възможността да се срещнете със специалист. Той или тя биха могли да ви предложат упражнения, чрез които да подобрите формата на бебешката главичка, например нежно завъртане на главата и разтягане на вратните мускули, чрез насочено движение в посока дясно и ляво.

Какво не трябва да правите
Не изпадайте в паника ако забележите малка вдлъбнатина по повърхността на бебешката глава. В повечето случаи подобен род вдлъбнатини са напълно нормални и бебешката глава се закръгля от само себе си още преди първи рожден ден на детето. Вероятността вашето бебе да развие позиционна плагиоцефалия е само 1:60.
Не оставяйте бебето си да спи корем през нощта. Перфектно закръглената глава не се заслужава риска от предизвикване на синдром на внезапната бебешка смърт.
Не оставяйте бебето си прекалено дълго в бебешкото столче за кола. Този тип приспособления оказват натиск върху задната част на главата.

Не се отказвайте от възможността да ползвате моделираща каска. Ако до шестия месец на бебето никой от горепосочените съвети не подобри състоянието на бебешката глава, помислете дали да не ползвате моделираща каска. В случай, че бъде носена средно 23 часа в денонощието в продължение на поне 3 месеца, тази каска, особено ако тя е пригодена по подходящ начин, може да свърши добра работа и да доведе до задоволителни резултати. Важно е този метод да бъде приложен преди бебето да навърши една година, тъй като след това костите са по-малко податливи на модификация. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

mariana

Случаен посетител | 2011-04-21 19:22:15
zdraveite iskam da popitam za bebeshkata glava normalno li e da e kriva niakade na moeto veve do slipoochieto mu e malko po izdadena ot drugata strana  

mila

Случаен посетител | 2012-06-17 00:33:18
Mariana,za da si spokoina i sigurna ,4e vsi4ko e dobre pri tvoeto bebe mogech da posetich spezializirano zavedenie.Ima vasmognosti za deteto ,dokato e po-malko,da se opravi.Nosiqt se spezialni kaski,koito pomagat da se normalizira formata na glavata,za niqkolko sedmizi.Ne se trevogi,popravimo e.