Най-добрата защита срещу микробите

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Как бихте могли да осигурите здраве за децата сиКак бихте могли да осигурите здраве за децата си


Осигуряването на защита срещу бактериите и вирусите е от жизненоважно значение за новородените. Независимо от факта, че бебетата се раждат с наследен от майката имунитет, с появата си на бял свят те се сблъскват с разнообразие от непознати за техния организъм болестотворни микроорганизми. Именно затова трябва да изчакате поне 6-8 седмици, преди да представите бебето си на по-широк кръг от хора. Когато имате посетители винаги взимайте предпазни мерки. Уверете се, че всеки, който иска да подържи бебето, първо е измил ръцете си добре. Не позволявайте на болни хора да влизат в контакт с новороденото.

Дори да вярвате в твърдението “това, което не ни убива, ни прави по-силни”, или сте от тези, които постоянно почистват ръцете си с антибактериални препарати, трябва да знаете, че вероятността детето ви да се разболее пак остава голяма, именно защото директният и индиректният контакт с микробите е неизбежен. Добрата новина е, че можете да осигурите на детето си най-добра защита срещу микробите изключително лесно – просто усърдно мийте ръцете си.

Ако миете ръцете си правилно, ще успеете да преборите болестотворните микроби и бактерии. За целта са необходими минимум 40 секунди сапунисване и усърдно търкане на ръцете, за ефективно отстраняване на микроорганизмите по повърхността на кожата. Докато почиствате ръчичките на детето бихте могли да му пеете забавни песнички, които то да научи на по-късен етап от живота си.

Антибактериалните сапуни са подходящи за третиране на ръцете, особено след обработка на сурово месо. Експертите обаче са на мнение, че дори измиването на ръцете с обикновен сапун и топла вода върши добра работа. Използването на антибактериални препарати, съдържащи алкохол не е задължително, но такива могат да се ползват тогава, когато нямате достъп до течаща вода и сапун.

В случай че пазарувате заедно със своето бебе, ограничете контактите му с повърхности, които се ползват или докосват от много хора, например дръжката на пазарската кошница или количка. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)