Следродилна депресия

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Обща информация

2.Кой страда от следродилна депресия?

3.Факторите, увеличаващи риска от появата на следродилна депресия

4.Видове следродилна депресия

5.Кои са причините за появата на следродилна депресия?

6.Може ли следродилната депресия да бъде избегната?

7.Лечение на следродилна депресия

8.Какви са изгледите?

9.Кога трябва да потърсим специализирана помощВидове следродилна депресия


Следродилна меланхолия
Това е състояние, което засяга между 50% и 75% от жените след раждане. Следродилната меланхолия се характеризира с чести и продължителни изблици на плач без видима причина, както и с тъга и тревожност. Обикновено състоянието се проявява през първата седмица (1-4 дена) след раждането. Въпреки че е неприятно, то обикновено стихва от само себе си в рамките на две седмици след началото си и не изисква медицинско лечение. Всичко от което се нуждаят жените, страдащи от следродилна меланхолия е подкрепата на своя партньор, както и помощ в грижите за бебето и домакинството.

Следродилна депресия
Следродилната депресия е далеч по-сериозно състояние, което засяга приблизително една на всеки десет млади майки. В случай че и преди сте страдали от следродилна депресия, то рискът при вас отново да развиете това състояние е с 50-80% по-висок. Следродилната депресия се характеризира с проява на настроения, вариращи от приповдигнатост на духа до потиснатост, чести изблици на плач, лесна раздразнимост, умора, чувство на вина, тревога, неспособност за обгрижване на бебето. Симптомите на състоянието варират от умерени до тежки и могат да се проявят както в рамките на няколко дена след раждането, така и постепенно, в рамките на година след него. Въпреки че симптомите могат да продължат от няколко седмици до година, лечението с психотерапия или антидепресанти е изключително ефикасно.

Следродилна психоза
Това е изключително тежка форма на следродилна депресия, която изисква спешно медицинско внимание. Състоянието се проявява относително рядко, след раждане засяга една на всеки 1000 жени. Обикновено симптомите му се появяват бързо след раждането и са особено силно изразени и продължават от няколко седмици, до няколко месеца. Симптомите на следродилната психоза включват силно раздразнение, объркване, чувство за безнадеждност, отчаяние и срам, безсъние, параноя, халюцинации, превъзбуденост, ускорен говор, маниакалност. Следродилната психоза изисква незабавно медицинско внимание тъй като съществува висок риск майката да посегне на живота си или да навреди на детето си. Лечението се състои в хоспитализация на майката и прилагане на подходяща медикаментозна терапия. 

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

маруша

Случаен посетител | 2010-09-04 16:39:43
кажете име на някой антидепресант които ще ме успокои а да не вреди на кърмата?