Как да осигурите сън за себе си и своето бебе

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Спокоен сънСпокоен сън


Не е необходимо да обявявате военен режим, за да поощрите здравословния сън на детето си от самото начало, непосредствено след появата му на бял свят. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да постигнете задоволителен резултат, без да се налага да използвате крайни мерки!

През първите няколко дни у дома, бебето ви ще бъде изключително сънливо. Постарайте се да не отделяте излишно време в съзерцание на неговия сън. Вместо това на този етап бихте могли да си позволите активна почивка, за да не съжалявате по-късно за това, че сте се лишавали от сън безпричинно.

На две седмици бебетата все още спят около 16 часа на ден, но те все още нямат реална представа за разликата между деня и нощта. Затова не се опитвайте да държите детето си будно през деня. Няма нищо, което можете да направите по време на първите шест седмици, за да създадете у детето си точно дефиниран график за сън по часове.

На шест седмици бебето започва да изгражда у себе си представата, че нощта е предназначена за сън и почивка. Това означава поне четири, пет, или ако сте късметлии дори шест часа непрекъснат непробуден сън. Макар че няма нищо лошо в това да позволите на бебето си да поплаче минута-две след събуждане от сън, постарайте се да прекъснете плача преди да е минало прекалено много време. Някои бебета се нуждаят от хранене през нощта до навършване на девет месеца.

Всеки път когато бебето ви е било будно в продължение на един до два часа, следете за признаци на умора, като например забавени движения, или по-малко “блясък” в очите. Приспиването на детето тогава, когато то е сънливо, предотвратява натрупването на умора у него, която от своя страна би го направила раздразнително и би намалила способността му да се унася в дълбок сън. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

Анета

Случаен посетител | 2009-05-13 11:40:33
Колко са сладки като спят нали ? :)  

Diana Simeonova ,

Случаен посетител | 2011-11-15 12:34:53
az sam bremenna v 5-ta sedmica i imam muskula treska v korema,tova normalno li e?