Първата година

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Кърменето през първата годинаКърменето през първата година


От раждането до отбиването, докато техните деца растат, кърмещите майки се сблъскват с редица разнообразни по характер проблеми. Първите дни и седмици на кърмене са най-важни, защото това е времето когато млечните жлези започват да произвеждат мляко, а детето свиква с новия за него начин на хранене. Майките фокусират вниманието си върху този период, изключвайки всички останали. В даден бъдещ момент обаче те се сблъскват с нови и различни предизвикателства. Ето един поглед към някои от основните въпроси, свързани с кърменето, пред които е вероятно да се изправите през първата година от живота на детето ви.

Първи месец: Как мога да разбера дали бебето ми получава достатъчно мляко?
Най-добрият начин да се разбере дали бебето ви получава достатъчно мляко, е като се следи неговото тегло (вашият педиатър също ще води статистика за теглото на бебето, особено през първите няколко седмици след раждането), както и неговите изпражнения. Бебешкото ако трябва да бъде тъмно или зелено на цвят, а също и лепкаво, особено през първите три дни след раждането, след което то трябва да промени цвета си до светло, с цвят на горчица. Обръщайте внимание и на подмокрените пелени. До третия ден след началото на кърменето, вашето дете трябва да подмокря пелените си най-малко четири пъти дневно. Постепенно, до седмия ден този брой трябва да нарасне до 6-8 мокри пелени на ден.

Втори месец: Скоро се връщам на работа. Как да се справя с изпомпването на кърмата?
На третата или четвъртата седмица след раждането можете да започнете с изпомпването на кърмата. Така не само вие ще свикнете с процедурата, но и ще приучите бебето към навика да приема мляко от бутилка с биберон. Съхранявайте кърмата в хладилник, за да запазите нейните здравословни качества. Голяма част от работещите и кърмещи майки предпочитат и препоръчват употребата на двойната електрическа помпа за кърма, тъй като тя се ползва едновременно за двете гърди, което от своя страна спестява време. След като се върнете на работа, опитайте се да изпомпвате кърма колкото се може по-често и по възможност в часовете, когато бебето обикновено се храни.

Трети месец: Мога ли да започна приема на контрацептиви докато все още кърмя?
Да, но все пак е по-добре да изчакате поне докато производството на кърма от млечните жлези е вече добре установено, а това обикновено става 6-8 седмици след раждането. Освен това, ако сте решили да се върнете към противозачатъчните хапчета, препоръчително е да приемате единствено такива със съдържание на прогестин, тъй като медикаментите, които съдържат естроген намаляват производството на мляко от млечните жлези. Депо-провера, медикамент, който се инжектира веднъж на три месеца, е друг вид противозачатъчно средство, съдържащо прогестин и безопасно за употреба по време на кърмене. Администрирането му може да започне 6 седмици след раждането.

Пети месец: Чувала съм, че кърмените бебета спят по-продължително през нощта.
Първо, имайте предвид, че на тази възраст нощното спане в действителност означава не повече от пет или шест, а не осем или девет часа сън. Второ, всяко дете е различно. При някои бебета продължителният нощен сън започва още на възраст 3 месеца, а при други много по-късно. Бебетата спят непробудно през нощта едва тогава, когато са готови за това и явлението не зависи от факта дали те биват кърмени или не. Тъй като кърмата е по-лесно и по-бързо усвоима от бебешкия организъм, сучещите бебета са склонни да се будят през нощта за нощно хранене, за разлика от своите връстници, които получават специална млечна формула.

Шести месец: Как и кога трябва да въведа твърдата храна?
На тази възраст кърмата все още е най-важната част от диетата на вашето бебе, така че преди да му поднесете друг вид бебешка храна – каша или пюре, трябва да го кърмите. Когато въвеждате твърдата храна в менюто на своето бебе започнете с оризова каша, към която постепенно можете да добавяте сварени и добре смачкани плодове или зеленчуци. Не забравяйте да изчакате поне три до пет дни преди въвеждането на всеки нов хранителен продукт към диетата на бебето. По този начин контролирате възможността от поява на нежелани алергични реакции.

Осми месец: Страдам от запушени млечни канали и състоянието е болезнено. Какво мога да направя за облекчаване на болката?
Един от рисковите фактори, които стоят в основата на запушените млечни канали е промяната в схемата на хранене на бебето. Млечната стаза е състояние, при което млякото застоява в гърдите и може да причини запушване на млечните канали. В случай че кърмите детето си по-рядко, защото вече успешно е преминало към консумацията на твърда храна, гърдите ви могат да задържат повече мляко. Най-добрият начин за лечение на запушените млечни канали е чрез честото кърмене или изпомпване на кърмата от засегнатата гърда. Успоредно с това е необходимо да прилагате топли компреси, както и да приемате повече течности и да си почивате. Ако имате треска или грипоподобни симптоми, потърсете помощ от своя лекуващ лекар. Възможно е да сте развили мастит, инфекция, която изисква прилагането на антибиотично лечение.

Девети месец: Бебето ми вече има няколко зъба и хапе. Как мога да го накарам да спре?
Отдалечавайте бебето от зърното на гърдата винаги, когато то се опитва да хапе. Хапането не е нищо повече от експериментиране от страна на детето и обикновено се случва към края на храненето.

Единадесети месец: Бебето ми приема повече твърда храна. Колко често трябва да го кърмя?
Очакванията към вас са да кърмите детето поне четири пъти на ден. Всяко бебе на тази възраст трябва да получава приблизително 450-550 грама майчино мляко дневно. До края на първата година от живота му половината от калориите в диетата на бебето трябва да идват от кърмата.

Дванадесети месец: Има ли основания да кърмя по-дълго от една година?
Здравословните ползи от кърмата не спират с настъпване на първия рожден ден на вашето бебе. Освен че майчиното мляко подпомага имунната система на бебето, тя заздравява и емоционалната връзка между детето и неговата майка. Затова не бързайте да отбивате детето. Докато и вие и бебето сте щастливи няма причина да прекратявате кърменето. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)