Как бебето и майката създават връзка помежду си?

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Сучещото дете провокира хормона на доверието у майкатаСучещото дете провокира хормона на доверието у майката


Изследователите са открили, че бебетата, които сучат, провокират серия от реакции, водещи до освобождаването на окситоцин в мозъка на майката, вещество известно като хормон на доверието.

Последните научни изследвания в тази област доказват, че окситоцинът стимулира чувството на обич, привързаност и доверие между майката и новороденото, както при хората, така и при животните. Освен това този хормон предизвиква и освобождаването на мляко от млечните жлези на майката.

Но как точно се задейства механизма за освобождаване на окситоцин при кърмене. Когато бебето суче, невроните в мозъка на майката започват да освобождават окситоцин от своите дендрити (разклоненията на нервната клетка, чрез които тя приема и предава информация от и към останалите нервни клетки) и от своите нервни окончания.

Вече е научно доказано, че дендритите не само получават, но и препращат информация. Освен това експериментите в тази област недвусмислено показват, че освобождаването на окситоцин от дендритите засилва способността за комуникация между отделните неврони. Това води до производството на допълнително количество окситоцин, което от своя страна улеснява процеса на обвързване на майката и детето. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)