Кърмените бебета страдат по-рядко от стомашночревни инфекции

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Кърмата и стомашночревните инфекцииКърмата и стомашночревните инфекции


Подрастващите, които приемат предимно майчина кърма през първите шест месеца от живота си страдат по-рядко от стомашночревни разстройства. От друга страна обаче при тях често се наблюдава недостиг на желязо, което от своя страна е причина за появата на анемия.

В проведено изследване се сравняват резултатите, регистрирани при наблюдение на 50 бебета подхранвани със специална бебешка формула, 55 бебета на смесено хранене и 49 бебета, приемащи предимно майчина кърма от деня на раждането им, до навършване на 6 месеца. В процеса на проучването се води статистика и за броя на децата от всяка група, заболели от стомашночревни инфекции.

За целите на изследването от децата, навършили 6 месеца се взимат и проби за установяване нивата на желязо в кръвта им. Принципно, майките с ниско ниво на желязо в кръвта си раждат деца, които също страдат от недостиг на желязо.

Резултатите от проведения експеримент недвусмислено показват, че децата подхранвани с майчина кърма са по-малко предразположени към стомашночревни инфекции. Едва 18% от кърмените бебета развиват подобен род заболявания. За сравнение процентът на стомашночревните инфекции при бебетата на смесено хранене, а именно кърма и специална млечна формула, е 33%.

Същевременно обаче изследването показва, че децата приемащи майчина кърма демонстрират ниски нива на желязо в кръвта. Резултатите сочат, че едва 4% от децата на смесено хранене са склонни да развият анемия, за сравнение този процент при децата на кърма е 22%. Известно е, че концентрацията на желязо в човешката кърма е изключително ниска. Ако по начало запасите от желязо в организма на майката са нищожни, това дава отражение и върху здравословния статус на новороденото.

Въпреки по-високия риск от недостиг на желязо и потенциалната опасност от поява на анемия, препоръчително е на новородените да се дава майчино мляко. Недостигът на желязо се коригира лесно с помощта на хранителни добавки, а майчината кърма предпазва детето от риска да развие потенциално опасни, дори смъртоносни стомашночревни инфекции.

Успоредно с това, други изследвания в тази област показват, че подхранваните със специална млечна формула бебета страдат по-често от стомашночревни инфекции.

Освен това специалистите са установили, че ако прерязването на пъпната връв след раждане бъде забавено с около минута-две, това може да увеличи количеството на желязото в кръвта на бебето, както и да допринесе до още ползи за новороденото. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)