Бебешкият плач – причини и решения

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Техники за успокояване на плачещото бебеТехники за успокояване на плачещото бебе


В общи линии новородените плачат средно по два часа на ден. Техните ридания не са признак за лоша грижа от страна на родителите. Плачът е единственият начин, по който бебето може да ви каже, че е гладно, изморено, превъзбудено или че просто не се чувства комфортно.
Може би ще ви прозвучи учудващо, но бебетата обикновено не се чувстват неудобно от факта, че памперсът им е мокър или мръсен, което естествено не означава, че не трябва да го проверявате редовно. Бебетата реагират различно на техниките за успокояване. Ето няколко такива техники, които бихте могли да опитате ако бебето ви плаче неутешимо:

Увиване в пелени
Голяма част от новородените обожават сигурността, която опаковането в стегнати пелени или одеало им предоставя. Акушерките одобряват тази техника, затова преди да ви изпишат от болницата, бихте могли да ги помолите да ви покажат как да правите това сами вкъщи.

Кенгуру
Да! Имате си съвсем ново приспособление, което е подходящо за всякакви ситуации. Бебетата, които биват държани или носени на ръце през по-голяма част от времето, когато са в будно състояние, са по-малко нервни, в сравнение с тези, които прекарват будната част от деня си в бебешкото кошче или в столчето си.

Подскачане
Вземете детето в ръцете си и внимателно започнете да подскачате върху леглото или фитнес топката, ако разполагате с такава. Правете това в продължение на не повече от няколко минути. Люлеенето напред назад също върши чудесна работа.

Движение
Промяната в пейзажа, съпроводена с движение, може да направи чудеса. Затова не стойте вкъщи, а когато това е възможно, прекарвайте част от деня си в парка или на разходка в близост или около дома си. В случай, че нямате възможност да излезете, вземете бебето на ръце и обиколете цялата къща с него.

Произвеждане на необичайни шумове
Вентилаторите, прахосмукачките или високото успокоително говорене, напомнят на бебето за времето прекарано в утробата. Можете да пуснете и диск с музика или да започнете да издавате успокояващи звуци.

Обикновено бебешкият плач ескалира в късния следобед или в ранната вечер. Ако пронизителните писъци на детето ви дойдат в повече, носете тапи за уши, като същевременно прилагате изброените по-горе техники за успокояване. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)