Хранене на новороденото

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Кърма или бебешка формула?

2.Предимства на кърмата

3.Предимства на бебешката формула

4.Оценка на ограниченията

5.Хранителни добавкиПредимства на кърмата


Кърмата предлага разнообразие от предимства за новороденото. Важно е да се отбележи, че майчиното мляко е най-подходящата храна за храносмилателната система на бебето. Кърмата съдържа витамините и минералите, от които новороденото се нуждае. Всички нейни компоненти – лактоза, протеини (суроватка и казеин) са лесно усвоими от организма на бебето. Продаваните на пазара млечни бебешки формули са почти точна имитация на майчиното мляко. Въпреки това обаче, те не могат пълноценно да дублират състава на кърмата.

Освен това, кърмата съдържа антитела, които предпазват пеленачетата от голям брой инфекциозни заболявания, в това число и диария. Изследванията в тази област сочат, че бебетата захранвани с кърма, са по-малко склонни да развият определени медицински проблеми, включително диабет, висок холестерол, астма и алергии. Освен това кърменето може да намали вероятността от свръх наддаване на килограми и прекомерна пълнота сред децата на по-късен етап от живота им.

Кърменето е полезно дори и за майките. С негова помощ те изгарят калории, а матката се свива, следователно кърмещите майки възвръщат добрата си форма по-бързо от тези, които дават на децата си бебешка формула. Кърменето може също така и да предпази майката от рак на гърдата и яйчниците.

Някои майки намират кърменето за по-лесен и бърз начин за хранене на новороденото, отколкото забъркването на специални бебешки формули. Кърмата не изисква специална подготовка и не свършва в най-неподходящия момент, например през нощта, когато магазините са затворени. Освен това кърмата струва съвсем малко. Кърмещите майки имат нужда от повече храна. Понякога им се налага да закупят единствено специален сутиен и подложка за кърмещи майки, помпичка за кърма и други приспособления. Но сравнени с бебешката формула, тези разходи са минимални.

Кърменето удовлетворява изключителното разнообразие от емоционални потребности както на майката, така и на детето. Контактът кожа-с-кожа може да задълбочи емоционалната връзка между бебето и майката, а самото кърмене кара майката да се чувства уверена в способността си да се грижи за новороденото. 

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Дискусии по темата

Кърмене "Кърменето е естествения начин за хранене на детето и..."

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)