Хранене на новороденото

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Кърма или бебешка формула?

2.Предимства на кърмата

3.Предимства на бебешката формула

4.Оценка на ограниченията

5.Хранителни добавкиОценка на ограниченията


Кърмата
След като кърменето е толкова полезно, защо тогава то не се практикува от всяка майка?

Кърменето изисква значително количество отговорност и отдаденост. Някои майки се чувстват прекалено обвързани от постоянните нужди на кърмачетата. Тъй като майчиното мляко се усвоява изключително лесно от организма на бебетата, децата които сучат имат нужда от повече на брой хранения през денонощието, отколкото тези, които се подхранват със специална формула. Това означава, че през първите няколко седмици кърмещата майка трябва да храни детето си през 2-3 часа. Това може да бъде изморително. Скоро обаче децата започват да спят по-продължително през нощта и не са толкова придирчиви за често хранене.

По ред причини някои млади майки изпитват необходимост да се върнат на работа, или да са далеч от дома и детето си. Част от тях избират бебешката формула, така че някой друг да може да храни детето им вместо тях. Майките, които имат желанието да продължат с кърменето, могат да използват помпичка, с помощта на която да изцеждат кърма. По този начин детето получава пълноценно майчино мляко, дори когато майката е извън дома.

Често бащите също изявяват желание да участват в бебешкото хранене, като изключително важна рутина. Когато майката кърми, бащата или братчетата и сестричетата на новороденото стоят наблизо и наблюдават. Те могат да станат част от изживяването като помагат на майката да се почувства комфортно, осигурявайки й това от което тя се нуждае в конкретната ситуация.

Понякога жените се чувстват неудобно или неспокойни по отношение на кърменето. Тези чувства обикновено изчезват скоро след като майката започне да кърми успешно. Винаги е полезно да се потърси съвет от жени, които вече са преминали през фазата на кърменето. Повечето болници и родилни отделения осигуряват подробни инструкции по отношение на техниките за кърмене. Вашият педиатър или лекар може да отговори на въпросите ви или да ви свърже с консултант, които да ви разясни всичко, което ви интересува.

В някои случаи здравословното състояние на майката може да попречи на способността й да кърми. Например, майките подложени на химиотерапия при наличие на рак и майките засегнати от HIV (вирусът, който причинява СПИН) не трябва да кърмят. Ако страдате от конкретно заболяване или редовно приемате определени медикаменти, или ако бебето ви е болно, тогава задължително говорете със своя лекар и попитайте дали е удачно да кърмите. В случай че се налага временно да преустановите кърменето, важно е да продължите да изпомпвате кърмата, за да стимулирате производството на мляко от млечните жлези.

В някои ситуации кърменето е практически невъзможно, например ако детето е родено преждевременно. Майките на преждевременно родените бебета трябва да се консултират с педиатър относно възможността да изпомпват и съхраняват кърмата си. Дори когато детето не може да суче, кърмата би могла да му се подава през тръбичка или бутилка.

Понякога майките с вдлъбнати зърна изпитват затруднение при кърменето. С помощта на съвети от здравен консултант този проблем може да бъде решен. По същия начин, жените с пластична операция на гърдите не би трябвало да изпитват трудности по време на кърменето. Ако има нещо, което ви притеснява, потърсете помощта на специалист.

Избягвайте употребата на биберони или бутилки поне през първия месец от живота на детето. Въвеждането на такива преди началото на естественото кърмене причинява объркване у децата и може да доведе до отказ на детето да суче от майчината гърда.

Специалната бебешка формула
Също както кърменето, така и храненето с бутилка има своята специфика. Храненето с бутилка изисква време за организация и подготовка, особено ако имате желание да изведете детето си на разходка. Освен това цената на специалната бебешка формула, заместител на майчината кърма, също не е за пренебрегване.

Винаги е важно да сте сигурни, че разполагате с достатъчно количество бебешка формула, както и че бутилките са чисти и готови за употреба. Няколко насоки в това отношение:
- Винаги следвайте акуратно инструкциите от етикета, когато приготвяте бебешката формула.
- Съдържанието на бутилките, оставени извън хладилника за повече от 1 час, както и остатъците, неизконсумирано от бебето сухо мляко трябва да бъдат изхвърлени, а бутилките старателно почиствани.
- Предварително приготвената бебешка формула трябва да се съхранява в хладилник в продължение на не повече от 24 часа и трябва да се затопли внимателно непосредствено преди хранене на бебето.
- Бутилките с формула (или кърма) не трябва да се затоплят в микровълнова фурна, защото така те могат да бъдат стоплени неравномерно, което от своя страна би довело до изгаряния в устата на новороденото. 

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Дискусии по темата

Кърмене "Кърменето е естествения начин за хранене на детето и..."

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)