Хранене на новороденото

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Кърма или бебешка формула?

2.Предимства на кърмата

3.Предимства на бебешката формула

4.Оценка на ограниченията

5.Хранителни добавкиХранителни добавки


Майчиното мляко съдържа правилната комбинация от витамини и лесно усвоимо желязо, които са напълно достатъчни за детето през първите 6 месеца от живота му. Здравото дете, кърмено от здрава майка, не се нуждае от други витамини или хранителни добавки, с изключение на витамин D. Кърмата съдържа минимално количество витамин D. Освен това витамин D се произвежда и от организма при излагане на кожата на продължителна пряка слънчева светлина. Но слънчевата светлина увеличава риска от увреждане на кожата, затова родителите трябва да минимизират престоя си на открито. Всички сучещи бебета трябва да започнат да приемат хранителни добавки със съдържание на витамин D през първите два месеца от живота си и да продължат да консумират обогатена с витамин D бебешка формула до навършване на 1 година.

Специалната бебешка формула съдържа правилното количество витамини, включително витамин D, от които се нуждае бебето, затова захранването с хранителни добавки не е наложително. През първата година от живота на детето е препоръчително то да получава обогатена с желязо бебешка формула. Количеството не бива да надвишава 12 милиграма желязо на литър мляко.

През първите 6 месеца от живота си бебето се нуждае и от вода, сок и други храни. Майчиното мляко и бебешката формула осигуряват на детето всички хранителни вещества, от които то се нуждае преди да започне да консумира твърда храна. В случай че имате въпроси относно храненето на новороденото, консултирайте се със своя педиатър или със специалист. 

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Дискусии по темата

Кърмене "Кърменето е естествения начин за хранене на детето и..."

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)