Грижа за кожата на новороденото

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Бебешката кожа - проблемиБебешката кожа - проблеми


Гладка бебешка кожа? Невъзможно. Повечето бебета имат пъпчици и люспички по кожата си през първите няколко месеца след появата си на бял свят. Ето малко информация за четири от по-често срещаните кожни проблеми при новородените.

Бебешко акне
Бебетата също страдат от акне. Затова, всеки ден почиствайте лицето на бебето с мек натурален сапун без добавен ароматизатор.

Бебешки кел
Независимо дали е покрит с коса или не, бебешкия скалп може да бъде поразен от корички и жълтеникави люспички, известни още като бебешки кел. Мийте скалпа на бебето с мек бебешки шампоан два или три пъти седмично, или в случай че люспичките са прекалено много, с мек шампоан против пърхот, съдържащ цинков пиритион или селениев сулфид. Освен това, бихте могли да втривате в скалпа обогатено с минерали бебешко олио, след което да отстранявате люспичките с помощта на гребен или мека четка за коса.

Обрив от носене на памперс
Ако по дупето и гениталиите на бебето се появяват червени петънца и пъпчици, започнете да сменяте памперса по-често и използвайте обилно количество лосион или крем, за да предпазите кожата от развитието на болестотворни бактерии, причиняващи неприятни инфекции. Ако не видите подобрение в рамките на пет дена, обадете се на своя педиатър.

Екзема
Екземата, или появата на червени и твърди петънца и корички, е най-често срещания кожен проблем при децата. За да се справите със ситуацията, използвайте неароматизиран почистващ препарат за кожа, къпете детето си през ден, и овлажнявайте кожата му два пъти дневно с неароматизиран бебешки лосион. Обличайте бебето с памучни дрешки, които задължително изпирайте с омекотяващи перилни препарати. Дори така обаче не можете да решите напълно проблема, защото е възможно кожната екзема да се възобнови. Затова говорете със своя педиатър. Той може да ви предпише лек стероиден крем. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)