Интимните части

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Често срещани проблеми касаещи слабините на бебетоЧесто срещани проблеми касаещи слабините на бебето


Много често слабините на детето са последното нещо, за което мислят неговите родители. Съществуват обаче специфични състояния, с които трябва да сте запознати преди да възникне реален проблем, пораждащ тревога. Добрата новина е, че повечето от тези състояния отшумяват от само себе си или изискват минимална хирургична намеса. Ето трите най-често срещани проблеми, касаещи слабините на бебето:

Подути слабини.
Състоянието се дължи на задържане на течности и прекомерно количество майчини хормони, които се отделят непосредствено преди раждането на детето. Много често децата се раждат с подути тестиси или срамни устни. Обикновено гениталиите се свиват от само себе си в рамките на няколко седмици след появата на детето на бял свят.

Неспуснали се тестиси.
При 3-5% от напълно износените и 30% от преждевременно родените момченца, единия или двата тестиса остават в корема или ингвиналния канал (проходът между корема и скротума). Ако тестисите не се спуснат в мъдните торбички до 6 месеца след раждането, обикновено се препоръчва хирургичното им преместване в нормалното за тях място, а именно скротума.

Ингвинална херния.
Обикновено ингвиналният канал се затваря през последните няколко седмици от бременността, след като тестисите при момченцата се смъкнат в скротума, а яйчниците при момиченцата слязат в таза. В случай, че ингвиналната тръба не се затвори навреме, част от червата може да се покаже навън и да образува бучка или подутина в областта на слабините, известна още като херния. Ингвиналните хернии се проявяват при 3-5% от новородените, и са по-характерни за момченцата и преждевременно родените бебета. Понякога ингвиналната херния е видима при силен плач или напъване от страна на детето. Обикновено състоянието се коригира посредством хирургична намеса. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)