Естествено раждане, раждане с цезарово сечение или водно раждане

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Обща информация

2.Естествено раждане

3.Цезарово сечение

4.Водно раждане

5.ЗаключениеЕстествено раждане


Естествено раждане има тогава, когато бебето се появява на бял свят вагинално, без никаква хирургическа помощ. Много жени предпочитат именно този начин за раждане, защото считат че само така могат да контролират събитието и да участват пълноценно в него. Този избор обикновено е придружен от болка и дискомфорт, но дава възможност за съзнателно участие във всеки етап на раждането. С правилна подготовка и подкрепа това може да бъде красиво преживяване и за двамата родители. Въпреки това, с промяна на времената се променя и мнението на хората за естественото раждане. Много майки не се чувстват спокойни по отношение на безопасността и дискомфорта, свързани с естественото раждане на тяхното бебе.

Предимства
- Майката има пълен контрол над събитието и е в състояние да използва различни техники, които да й помогнат да предотврати болката и дискомфорта.
- Партньорът на родилката може да се включи в процеса на раждането и да й помогне да преодолее болката и дискомфорта.
- По време на естественото раждане бъдещата майка може да се движи свободно. Движението помага за облекчаване на дискомфорта.
- Преди да прибегне до употребата на конвенционални болкоуспокоителни, родилката може да опита да облекчи болката с прилагането на естествени средства за туширане на дискомфорта.
- Ако бъдещата майка успее да роди без помощта на обезболяващи средства, това само ще допринесе за благосъстоянието на детето й.
- При естествено раждане без прилагане на обезболяващи средства, връзката между майката и новороденото става мигновено.
- При естествено раждане майката може да избере поставянето на епидурална анестезия. Епидуралната анестезия е ефективен метод за облекчаване на болката. Тя предизвиква безчувственост в тялото от кръста надолу, а с това и липса на усещане за болката и дискомфорта по време на раждането.
 
Недостатъци
- Естественото раждане е физически изтощително изживяване, което може да накара жената да чувства умора седмици наред след раждането.
- Нероденото бебе може да бъде лишено от кислород за продължителен период от време, ако настъпят усложнения, докато детето е все още в родилния канал. Това може да доведе до мозъчно увреждане и други тежки родилни дефекти.
- Следродилната депресия засяга най-вече жените, които са избрали да родят по естествен начин.
- В случай че бебето се придвижва прекалено бавно надолу през родилния канал, може да се наложи използването на форцепс или вакуум. За тези два метода е известно, че причиняват травми по скалпа на бебето, които могат да доведат до церебрална парализа, поведенчески проблеми или умствена изостаналост. Макар и рядко,  естественото раждане с използване на помощни средства може да доведе до кръвоизливи, в следствие на разкъсване на вените по главата на бебето. Често това кървене е с фатални последствия.
- При естественото раждане болката и дискомфорта са изключително силни, особено ако майката откаже приема на обезболяващи средства.
- Естественото раждане може да отнеме много време. При поява на непредвидени обстоятелства раждането може да продължи до 48 часа, а това може да доведе до усложнения както за майката, така и за детето.
- В резултат от естественото раждане може да възникне пикочна или фекална инконтиненция (невъздържаност).
- По време на естественото раждане може да се стигне до разкъсване на вагината.
- При естествено раждане може да се наложи направата на епизиотомия.
- След естествено раждане стената на вагината може да се увреди или отпусне, особено ако по време на раждането се използват помощни средства.
- По време на раждането може да възникнат усложнения при детето, например раменна дистоция при изваждане на раменете на бебето през родилния канал. Това може да предизвика мозъчно увреждане, увреждане на нервите, костни фрактури и нарушаване целостта на вагината на майката. 

1  |   2  |   3  |   4  |   5

Дискусии по темата

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

mariq

Случаен посетител | 2009-01-21 16:07:17
moeto mnenie e za estestveno rajdane:)vse pak prorodata taka e otredila zna4i taka e nai dobre:)az taka rodih i ne sajalqvam  

Ваня Гаджалова

Случаен посетител | 2009-03-28 22:23:03
Който е родил веднъж по нормален път и е раждал 15 часа, след като раждането е завършило с използване на форцепс или вакум, няма и да се замисли при второ раждане как да бъде то.Със сигурност ще избере цезаровото сечение, колкото и болезнено да е след операцията, всичко ще е свършило и с аналгетици болката ще е поносима, повярвайте ми! Аз съм за цезаровотосечение 150 %.  

neli

Случаен посетител | 2009-04-11 17:56:45
naprotiv nikoga nqma da sam za cezarovo se4enie za6toto parvo sled operaciq bolkite sa pove4e vreme ne moje6 da stava6 opredeleno vreme a i spazva6 hranitelen rejim prosto prejivqvaneto e ujasno koito ne go e izpital ne znae  

Антония

Случаен посетител | 2009-06-24 20:31:11
И аз съм за естествено раждане, но не винаги е възможно поради здравословни причини на майката.  

Др. Га

Случаен посетител | 2009-07-28 16:23:05
Хммм. На някого да му прави впечатление, че повечето от проблемите по време на "естественото" раждане се дължат на лекарска намеса? Всъщност големия престой в родилния канал не може да се счита за главна причина за церебрална паразлиза и мозъчни увреждания. Изследвания показват, че тези стойности остават непроменени от ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. Продължителността на раждането не може да бъде само по себе си причина се аасоциира с проблеми при майката или детето, ако жизнените показатели и на двамата са добри. Поне няма данни за такава корелация. И не е вярно, че рискът от посттравматичен стрес при жени с вагинално раждане е по-голям (висок е при инструменталните раждания). По правило на подобен риск са изложени повече жените, претърпели цезарово сечение по спешност. " Вероятността да развият симптоми на следродилна депресия три месеца след раждането е над 6 пъти по-голяма за 46% от жените със спешно цезарово сечение в сравнение с тези, които са родили вагинално, и тези, които са родили с употребата на форцепс." (Boyce и Todd, 1992). Всъщност Childbirthconnection.com открива само ЧЕТИРИ риска, свързани с вагиналното раждане: -болезнана вагинална област -ВРЕМЕННА инконтиненция (цезаровото сечение не е превенция на инконтиненцията) - нараняване на бебето в следствие на раменна дистоция - НУЖДА ОТ ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ (да виждате ирония?) и инструментално раждане За сравнение рисковете пак според тях при цезарово сечение са 33 като на първо място при майката и детето винаги се цитира по-високата смъртност. При предимствата не мога да се съглася с епидуралната анестезия, след като не са изброени рисковете от нея. Често забавя раждането, увеличава риска от ИНСТРУМЕНТАЛНО раждане, т.е. употреба на форцепс и вакуум. Харесва ми, че се набляга на естествените методи на обезболяване и на т.нар. бондинг след раждането.  

Др. Га

Случаен посетител | 2009-07-28 16:39:09
По Цезаровото сечение Много сте пестеливи с недостатъците и рисковете. Допада ми особено много, че болничният престой не е 2 дни, а с цял ЕДИН ден повече. Осъзнайте се, моля ви! Ето ридковете според изданието Медскейп: Смърт на родилката Тромбоемболизъм Кървене Инфекция Инциндентни оперативни наранявания – типично на пикочния мехур, червата или матката, които ако не се коригират навреме, могат да причинят други усложнения като сепсис, бъбречна криза, образуване на фистула. Продължителна хоспитализация – Спешна хистеректомия Болка Непълноценно преживяване на раждането Дългосрочни рискове при секцио Повторно приемане в болница Болка Адхезия (срастване) Повишен риск от извънматочна бременност при жени с предишно секцио. Стерилитет/субфертилност Рискове за новороденото при секцио Неонатална смърт Респираторни затруднения Астма Ятрогенна незрялост – това означава, че бебето не е зряло, защото секциото е извършено преди бебето да е готово да се роди. Травма - неволно порязване от хирурга. Неуспех с кърменето. Рискове при секцио за последващи бременности Руптура на матката Абнормално положение на плацентата Хистеректомия Внезапна фетална смърт преди или малко след раждането.  

Др. Га

Случаен посетител | 2009-07-28 16:41:56
Има едно изследване на института Каролинска, според което цезаровтото сечение дори променя ДНК-състава на белите кръвни клетки. Предполага се, че това е причината за по-високия риск от диабет и левкимия при деца, родени по оперативен път.  

nataliq

Случаен посетител | 2009-10-07 23:39:57
Напълно подкрепям Ваня Гаджалова,раждала съм с форцепс без упойка и такава варварска болка на никой не пожелавам да изпита.Три години след това сънувах че съм бременна или раждам и скачах насън.Психически човек може да се травматизира за цял живот след такова проблемно естествено раждане.Да не говорим за страданието което е изпитало детето докато излезе,при това понякога с увреждания за цял живот.Естественото раждане не е цивилизовано.  

natalia tomova

Случаен посетител | 2009-10-21 00:18:47
mnogo sam opla6ena iskam mnogo da si imam bebence no 2 pati zabremeniavax no i 2 pati pravix abor.pomognete mi neznam kak da se spravia s misalta za rajdaneto  

Раждала във вода

Случаен посетител | 2010-03-23 20:54:17
По-голяма глупост не съм чела! Хайде, ако обичате, когато изказвате мнение, дя се просветите предварително. Нито едно от твърденията не е вярно!!!  

ina neshova

Случаен посетител | 2010-11-02 15:24:52
as roodih normalno sega bebeto e na 2g..Mislq za vtoro,no se pritesnqvam ot ragdaneto -makar, 4e rodih normalno bqh ppadnala na super ekip a sega se samislqm ot dale4e.  

Нямам име

Случаен посетител | 2011-04-02 10:06:35
Това коя невежа го е писал http://www.nandu.hu/english/childbirth/csenge100/csbirth01.htm  

рефи

Случаен посетител | 2011-10-08 16:19:45
Бременна съм в шестия месец след като преди около 3 години бях оперирана от извънматочна бременност.Някой може ли да ми отговори по какъв начин ще родя сега?  

Pepa Ilieva

Случаен посетител | 2012-04-26 15:46:24
Az rodih po estestven nachin.I sam shtastliva zaradi tova,tova e prekrasno useshtane,useshtaneto za nov jivot,a dokato za cekcio prosto ne vijdash ne chuvash i ne polagsh usilie za nishto.Nqkoi jeni predpochitat cekcio.No zashto?Zashtoto se strahuvat ot bolkata,ot otgovornostta.Badi smel i dai jivot s jelanie.:)