Естествени начини за предизвикване на раждане

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Когато родилните мъки закъсняватКогато родилните мъки закъсняват


В момента, в който навлезете в третото тримесечие от бременността си, желанието ви да родите бебето може да стане изключително интензивно. За ваше съжаление бебето не винаги съдейства за скорошното настъпване на това радостно събитие. Понякога дори през 40-та седмица от бременността все още няма никакви признаци за началото на родилните мъки. В случай че искате да избегнете медицински предизвиканото раждане, съществуват редица методи, които бихте могли да опитате сами у дома. Въпреки че има много естествени начини за предизвикване на родилни мъки, никой от тях не е доказан като напълно ефективен. Независимо от това обаче, ако сте в края на своята бременност, може би вече сте готови да опитате всичко, за да дадете началото на същинското раждане.

Предизвикването на раждане се практикува от жените от много години. Повечето от предложените методи са ефикасни просто защото раждането при жените е или в начален стадий, или защото тялото е вече готово за него. Въпреки че  на пръв поглед прилагането на различните методи за предизвикване на раждане дава резултат, обикновено тези методи не оказват решаващо въздействие.

Движение
Разходките са лесен начин за раздвижване на околоплодните води и с малко повече късмет за индуциране на раждането. Въпреки че движението може и да не предизвика раждане, с помощта на гравитацията то стимулира бебето да заеме правилната изходна позиция. Разходките, и като цяло движението, помагат на някои жени да се справят с контракциите си по време на същинското раждане.

Секс
Доказано е че половите сношения в края на третото тримесечие от бременността до известна степен могат да въздействат за предизвикване на раждането. Стимулирането на раждане посредством този естествен метод е неудобно, но си струва да се опита. Простагландините в семенната течност могат да стимулират контракции. Същото се получава и при постигане на оргазъм.

Стимулиране на зърната на гърдите
При стимулиране зърната на гърдите на бременната жена се освобождава окситоцин. Когато раждането се предизвиква по медицински път, на бременната жена се дава питоцин, който в действителност е изкуствено създаден окситоцин. Окситоцинът е хормон, който стимулира контракциите на матката. Един от потенциално негативните странични ефекти на този метод за естествено индуциране на раждането е, че може да се стигне до прекомерно, дори хипер стимулиране на матката, затова той изисква непосредствен постоянен мониторинг от страна на специалист, с цел да се гарантира безопасността на бебето.

Лекарства на билкова основа
Някои акушерки твърдят, че синият или черният кохош са едно от ефикасните естествени средства за предизвикване на раждане. Истината е че кохошът може да ви помогне единствено ако вече сте в ранен стадий на същинското раждане.

Рициново масло
Рициновото масло е мощно разслабително средство, което може да стимулира контракциите на матката. За да предизвикате раждане бихте могли да приемете до 115 грама рициново масло. Примесете го с нещо сладко за да коригирате консистенцията му и да подобрите вкусовите му качества.

Пикантна храна
Най-после добро оправдание да хапнете пикантната храна, за която цялата ви същност мечтае. Този естествен метод за предизвикване на раждане е по-скоро мит и предимно предизвиква киселини в стомаха, а не контракции.

Отстраняване на мембраните
Технически погледнато това е един от най-естествените методи за предизвикване на раждане, тъй като той не изисква прием на каквито и да е медикаменти. Процедурата се извършва от лекуващия лекар или от акушер. Състои се в ръчно отстраняване на мембраните в основата на матката. Процедурата е точно толкова неприятна, колкото и звучи името й. Пригответе се да изживеете усещане, сходно с това при болезнен преглед на репродуктивните органи в областта на таза. Въпреки че методът е меко казано непривлекателен, доказано е че той има слаб положителен ефект върху индуцирането на раждането.

Разбира се така или иначе бебето няма да остане в утробата завинаги. Ако никой от тези естествени начини за предизвикване на раждане не сработи, вашият лекуващ лекар ще индуцира родилните мъки преди края на 42-та седмица от бременността.

ВАЖНО:
Горепосочената информация е само информативна, и не бива да се третира като съвет. Обърнете се към вашият личен лекар и/или гинеколог за най-точен съвет по темата 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

todorka

Случаен посетител | 2011-01-10 16:06:06
napravo go iznosvam 06te 6 dena ii ne se rajda qvno nemu do6lo vemeto to samo 6te resi