Масаж по време на раждане

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Чудесно средство за облекчаване на родилните мъкиЧудесно средство за облекчаване на родилните мъки


Ползите от масажа по време на раждане са с доказано благотворен ефект. Жените, които редовно посещават масажист, специализиран в областта на масажите за бременни, обикновено са по-малко напрегнати и стресирани, имат по-малко отоци и по-слаби ставни и мускулни болки. Бременността може да бъде изключително трудна и тежка от физическа гледна точка. Дори да не сте получавали масажи по време на бременността си, масажът по време на раждане е също толкова чудесно и ефикасно средство за облекчаване на напрежението и преодоляване на болките и дискомфорта в процеса на раждането.

Част от здравните работници са специализирани както в предоставянето на масаж по време на раждане, така и на следродилен масаж. Масажът по време на раждане е особено полезен, защото той помага на бъдещата майка да се отпусне, облекчава напрежението в областта на таза, подобрява подвижността на мускулите, които участват в процеса на самото раждане и улеснява кръвообращението и оттичането на околоплодните води.

По време на ранния етап на родилните мъки, масажът помага на бременната жена да се отпусне, като по-този начин запазва силите й за по-късните фази на раждането. Доказано е, че адреналинът, който се освобождава при стрес, пречи на действието на хормона окситоцин, който пък стимулира контракциите на матката. Масажистът-терапевт помага на раждащата жена да контролира тялото си, като я кара да се отпусне и намалява степента на стреса, който тя изживява.

Масажът по време на раждане е отлично средство за облекчаване на болките и често е предпочитан пред останалите методи за контрол над дискомфорта. Резултатите от изследванията в тази област показват, че жените, които получават масаж по време на раждане, по-рядко се нуждаят от болкоуспокояващи медикаменти. Масажистът би могъл да комбинира терапевтичният масаж с дихателни упражнения и техники, които помагат за намаляване на болката и дискомфорта, дължащи се на родилните мъки.

По време на раждане много жени се оплакват от силни болки в долната част на гърба. Насоченият към долната част на гърба масаж, както и контра натискът са изключително полезни за облекчаване на болката и помагат на родилката да концентрира вниманието си върху себе си и способността си да използва научените дихателни техники.

Може би масажът по време на раждане оказва най-ползотворно въздействие на жените, които са се подлагали на такъв и по време на бременността. Масажът в периода на самата бременност подготвя тялото на жената за предстоящото й раждане. Някои жени харесват, дори се наслаждават на масажа по време на бременност, но изразяват силно нежелание да бъдат докосвани по време на самото раждане. Важно е да правите това, което чувствате най-полезно и приятно за себе си. В крайна сметка решението дали да родите със или без помощта на болкоуспокояващи средства и медикаменти е изцяло ваше.

Много масажисти-терапевти са специализирани и в осигуряването на следродилен масаж, който може да помогне на младата майка бързо да възвърне фигурата си от преди бременността. Следродилният масаж помага и за възстановяване формата на гръбначния стълб и корема, както и за успокояване и тонизиране на мускулите. Много лекари и специалисти препоръчват пренаталния, родилния и следродилния масаж като част от общия пренатален режим на бъдещата майка. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

viki

Случаен посетител | 2014-03-16 20:32:58
kakvo predstavlqvat rodilnite kontrakcii???