Топ 5 признака за начало на родилните мъки

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Време ли е за поява на бебето на бял свят?Време ли е за поява на бебето на бял свят?


Понякога признаците за началото на родилните мъки са доста объркващи. Един от основните въпроси, които бременните жени си задават е: Започва ли раждането? Въпреки че бихте могли да проявявате само един или два от изброените по-долу симптоми, те са показателни за началото или за наближаването на момента на същинското раждане.

1. Обагрено с кръв течение
Течението, което може да бъде розово, кафяво или ярко червено на цвят представлява изтичане на обагрена слуз от влагалището. Открива се след посещение в тоалетната или се забелязва по повърхността на ежедневната превръзка или бельото на жената. То е признак за настъпваща промяна в областта на шийката на матката, а именно за нейното разширяване, изтъняване и придвижване напред в подготовка за самото раждане. Не се заблуждавайте обаче. Подобно кървене може да се появи след секс или вагинален преглед през късния стадий на бременността. Когато течението все пак е признак за раждане, раждането може да започне от няколко часа до няколко седмици след появата му.

2. Слузеста тапа
Шийката на матката е “запушена” с гъст слузест секрет, който служи като преграда, предпазваща бебето по време на бременността. С началото на раждането шийката на матката се променя и разширява, като по този начин се освобождава от част от този секрет. В зависимост от скоростта на протичане на промените в шийката на матката, слузестата тапа може да изтече постепенно или наведнъж с едно посещение до тоалетната. Оставащо време до раждането след отпадане на слузестата тапа – от няколко часа до няколко седмици.

3. Разстройство
Разстройството е друг признак за началото на родилните мъки. То се дължи на освобождаването на простагландини, които причиняват смекчаване и втечняване на изпражненията. Оставащо време до раждането – обикновено от няколко часа до не повече от ден, два.

4. Контракции
Контракциите са това явление, което помага на шийката на матката да се разшири и отвори и да се подготви за предстоящата поява на бебето на бял свят. Голяма част от жените имат контракции по време на цялата бременност. Разликата между обикновените и родилните контракции е в тяхната сила, честота и интензитет. Родилните контракции са по-силни, по-продължителни и по-чести една спрямо друга.

5. Болки в гърба
Обикновено болките в гърба, които се появяват и изчезват от само себе си, могат да бъдат признак за предстоящото раждане. В действителност това са контракции, които бременната жена усеща в областта на гърба. Когато болката в гърба стане постоянна или се усили, това означава че бебето е сменило позицията си в утробата и неговата глава оказва натиск върху гръбначния стълб на майката. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)