Финансово планиране на бременност

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Финансово планиране на бременност. Готови ли сте за бебе?

2.Здравна осигуровка

3.Застраховка живот и застраховка за нетрудоспособност поради инвалидност

4.Семейно финансово планиранеСемейно финансово планиране


Направете списък на разходите си през текущия месец и ги сравнете с месечния си доход. Преценете промените, които ще настъпят във финансовото ви състояние с появата на детето. Тъй като разходите по отглеждане на детето не са никак малки, добре е да си съставите личен и семеен бюджет и ежемесечно да заделяте пари за предстоящата бременност.

Спестяването на пари за бъдещото образование на детето ви също е от значение. Съществуват много варианти за образователно обезпечаване на детето, които ще ви дадат идея как да спестите пари и как това ще се отрази на общото ви финансово състояние. Според много експерти първостепенна грижа за родителите е да осигурят средства за разходите около новороденото, без това да даде отражение върху средствата, които ще послужат в бъдеще лично на вас, например вашия пенсионно осигурителен фонд и др.

Най-важната стъпка при определяне на бюджета, предназначен за периода на бременността, е да минимизирате ежедневните разходи там, където това е възможно. Ако знаете, че партньорката ви ще бъде освободена в неплатено майчинство, или че няма да получава редовен доход, може би трябва да се замислите над необходимостта да свикнете да живеете по-скромно, особено предвид предстоящата бременност.

Когато това е възможно, пазарувайте разумно и избягвайте разточителното пилеене на пари за ненужни стоки. Може да ви се наложи да помислите и за други жертви, например да се преместите в по-малък дом. Преценете вариантите и ги съпоставете с разработения от вас финансов план.

Изброените по-горе стъпки ще ви помогнат да вземете възможно най-добрите решения и ще ви осигурят сигурност и спокойствие преди появата на бебето. 

1  |   2  |   3  |   4

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)