Тестове за плодовитост

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Процедури за установяване на причините за безплодието при женитеПроцедури за установяване на причините за безплодието при жените


След като прегледа медицинската ви история, вашият лекуващ лекар ще направи обстоен преглед и на вашия партньор.

По-долу ще откриете информация за по-често прилаганите процедури за установяване на причините за безплодието при жените.

Тест Описание
Ендометриална биопсия Тази процедура се състои във вземане на проба от ендометриума, вътрешния слой на матката, която след тестване показва дали жената овулира нормално.
Хистеросалпингограма Тази рентгенова процедура позволява на лекаря да види дали фалопиевите тръби на жената са отворени. По време на самата процедура лекарят инжектира оцветител през шийката на матката в самата матка и фалопиевите тръби и посредством рентген проследява движението на оцветяващата течност.
Лапароскопия Тази техника се прилага под пълна упойка и осигурява видимост към женските органи в областта на таза. По време на лапароскопията лекарят следи за признаци на ендометриоза или наранявания по тъканите и органите в областта на таза.
Ултразвук на таза Ултразвукът на таза е безболезнена процедура, която помага на лекаря да установи дали жената овулира. Освен това процедурата дава възможност на специалиста да разбере дали има конкретни проблеми с таза и яйчниците, например кисти и фиброми. Процедурата позволява и оглед на състоянието на маточната обвивка.
Кръвни тестове Лекарят може да препоръча направата на серия от тестове за проверка на количеството произвеждани от жената хормони, както и за измерване нивото на щитовидните хормони, пролактина и андрогена.
Анализ на сперма От мъжа се изисква да даде семенна проба. Обикновено това се прави чрез мастурбация и еякулация в стерилен лабораторен контейнер. По-късно лабораторните техници изследват пробата под микроскоп, за да проследят броя, формата, външния вид и движението на сперматозоидите.
Тестване непосредствено след осъществяване на полов акт Тази процедура оценява взаимодействието между слузта в шийката на матката и спермата. За целта вие и вашия партньор ще бъдете помолени да осъществите полов контакт в определен ден от вашия месечен цикъл. В рамките на 24 часа вашият лекар ще вземе проба от слузта в шийката на матката за лабораторно тестване. По време на теста се търсят следи от антитела в слузта, които евентуално забавят или възпират движението на спермата към готовата за оплождане яйцеклетка. Освен това тестът може да покаже и скоростта на движение на сперматозоидите.
Проследяване на телесната температура Ежедневното проследяване на базовата телесна температура е средство, с помощта на което една жена може да разбере дали е в овулация. Температурата се измерва рано сутрин, непосредствено след събуждане от сън. Това се прави в продължение на поне месец, а данните се вписват в таблица. Когато след овулация тялото на жената освобождава прогестерон, се наблюдава леко повишаване на телесната температура.


В 25% от случаите безплодието се дължи на повече от една причини. Именно затова понякога е трудно да се установи какво точно стои в основата на проблема. В 5-10% от случаите лабораторните и медицинските тестове не установяват наличието на каквито и да било аномалии, затова лекарите характеризират тези пациенти като страдащи от безплодие по неизвестни причини.

Възраст Процент на безплодие
15-24 години 4.0%
25-34 години 13.2%
35-44 години 21.3%


Биологични причини за безплодие

Причина Процент на безплодие
Неизвестна причина 44%
Проблеми с фалопиевите тръби 37%
Заболявания на яйчниците 34%
Ендометриоза 7%
 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

galq

Случаен посетител | 2013-09-09 14:51:37
za6to ne moga da zabremeneq  

sis

Случаен посетител | 2015-04-03 22:33:51
zasto kogato iskas nai mnogo da zabremenees e tolkova trudno i mnogo teji na 4ovek sega sestrite mi sa bremenni ednata rodi a drugata vse oste ne no zasto az nqmam dete kakvo trqbva da napravq