Кои наследствени заболявания играят роля при планирането на бременността?

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Заболявания които застрашават бременносттаЗаболявания които застрашават бременността


Определен тип заболявания, например синдрома на Тей-Сакс, сърповидно клетъчната анемия, хемофилията, кистозната фиброза и редица неврологични заболявания се предават на поколението по генетичен път. Клинично здравите двойки с фамилна обремененост от гледна точка на кое да е от тези състояния, от своя страна биха могли да бъдат носители на мутирали гени. Именно затова, преди началото на опитите за зачеване се препоръчва направата на кръвни тестове за установяване на наличието или отсъствието на подобни мутации.

По-възрастните жени обикновено са изложени на по-висок риск да родят дете с хромозомни аномалии. Тези хромозомни аномалии водят до умствена обремененост (например синдром на Даун) и други вродени дефекти у бебето. Бременните жени, които са на възраст от повече от 35 години, могат да вземат предвид възможността за направата на амниоцентеза, процедура с помощта на която се установява наличието на хромозомни изменения и аномалии. По време на амниоцентезата от утробата се извлича амниотична течност, която се предава за лабораторен анализ. Хромозомният анализ може да бъде направен и на база ембрионалните клетки в амниотичната течност.

Фенилкетонурията е наследствено заболяване, което влияе на усвояването на определен вид протеини, приемани с храната. Заболяването може да бъде установено с помощта на кръвен тест. Майките с фенилкетонурия могат да родят дете със значителни мозъчни увреждания. Именно затова с цел да предотвратят появата на заболяването, по време на бременността те трябва да спазват стриктна, контролирана от специалист диетолог диета. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)