Защо планирането на бременността е важно?

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Ползите от планирането на бременносттаПолзите от планирането на бременността


Раждането е едно от най-значимите събития в живота на жената. Жените, които желаят да забременеят трябва от рано да започнат да планират щастливото събитие. Процесът е известен с наименованието планиране на бременността. Планирането на бременността има за цел да създаде здравословна среда за развитието на плода, както и да предотврати или сведе до минимум вероятността от появата на бебе с вродени дефекти и други свързани със самата бременност проблеми. Основните въпроси, които процесът на планиране засяга са начина на хранене, приема на витамини, телесното тегло на майката, упражненията, необходимостта от избягване на приема на медикаменти и алкохол, имунизацията и консултациите относно възможните генетични мутации. Въпреки че при много от жените бременността протича нормално без каквото и да е планиране, планирането на бременност увеличава шансовете за безпроблемна бременност и раждането на напълно здраво бебе.

Планирането може да предпази майката от излагане на влиянието на потенциално опасни за нея и плода медикаменти и вещества през първите дни от бременността. Органите на бебето започват да се развиват на седемнадесетия ден след зачеването, а оплодената яйцеклетка започва да нараства почти непосредствено след забременяването. Дори след зачеването в продължение на няколко месеца при някои жени се наблюдава слабо кървене, което лесно може да бъде объркано с менструация. Това кара жената да вярва, че не е бременна. Други жени не осъзнават че са бременни докато не увеличат теглото си или докато не забележат уголемяване на корема. Заради късните признаци на бременността голяма част от тези жени продължават да приемат медикаменти или неразрешени вещества, които са потенциално опасни за тях и плода.

Освен че трябва да преустановят приема на медикаменти и вещества, които са потенциално опасни за плода, по време на предварителното планиране на бременността жените, които се готвят да станат майки трябва да обърнат сериозно внимание и на други важни въпроси.

- Заболявания, като например диабетът, високото кръвно налягане, бъбречните заболявания, заболяванията на щитовидната жлеза и сърдечносъдовите заболявания при майката се контролират с цел оптимизиране на изхода от бременността.

- Имунитетът на жената срещу морбили (рубеола) и варицела (лещенка) също изисква незабавна оценка от страна на специалист. Жените, при които липсват антитела срещу рубеола, трябва да бъдат имунизирани непосредствено преди самото зачеване. Жените, които не са имунизирани срещу варицела могат да получат ваксина, но трябва да изчакат поне 30 дни след ваксинирането, преди да започнат да правят опити за зачеване.

- Жените, които са носители на вируса на хепатит В могат да бъдат идентифицирани с помощта на кръвни тестове, а техните деца могат да бъдат предпазени от заразяване с хепатит В посредством имунизация непосредствено след тяхната поява на бял свят. Жените с ХИВ инфекция трябва да приемат определен вид лекарства по време на бременността, не само за да намалят рисковете, които застрашават техния здравословен статус, но и този на плода, който те носят в утробата си. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)