Предварителни медицински тестове

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Информация

2.Медицинска история

3.ПрегледиПрегледи


Вътрешен преглед
Вътрешен преглед се прави в случай, че в миналото сте имали проблеми с цикъла си или сте страдали от тазова инфекция. Ранното откриване на всяка възможна инфекция или друго опасно здравословно състояние, спомага за нейното своевременно третиране с цел осигуряването на условия за безопасна и здравословна бременност.

Цитонамазка
Важно е да се прави такава на всеки три години. Проверете кога за последно са ви правили цитонамазка и си определете част при специалист ако е време за нова. Длъжни сте да уведомите лекаря в случай че резултатите от предходна цитонамазка са показали аномалии.

Предавани по полов път болести
Както вие, така и вашият партньор, трябва да се подложите на тест за предавани по полов път заболявания, включително СПИН. В случай че страдате от такова заболяване, трябва да уведомите незабавно лекуващия си лекар за това, за да може той да ви препоръча терапия и по този начин да увеличи шансовете ви за успешна бременност. Ако единият от вас, вие или партньорът ви, страдате от предавано по полов път заболяване, трябва да използвате презерватив по време на полов акт и да не се опитвате да заченете, докато болестта не бъде излекувана напълно.

Анализ на урина
Анализът на урина се прави с цел да се установи наличието или не на инфекция на пикочопроводната система. Като цяло избягвайте всякаква бременност при наличие на инфекция на пикочопроводната система, тъй като подобен род заболяване може да доведе до спонтанен аборт, преждевременно раждане и други усложнения.

Ваксини
В случай че не сте боледували от рубеола, препоръчително е да бъдете ваксинирани преди евентуалното забременяване. Опити за зачеване могат да бъдат направени едва три месеца след поставяне на ваксината. Ваксината не бива да бъде слагана по време на бременността. Заразяването с рубеола по време на бременност може да причини тежки дефекти у новороденото. Токсоплазмозата е друга възможна инфекция, от която трябва да се пазите. Избягвайте консумацията на недобре сготвено месо, както и ако имате домашна котка, почистването на котешката тоалетна. Месото и котешката тоалетна са добре познат източник на токсоплазмоза, паразитна инфекция, която сериозно може да увреди плода.

Кръвен тест
Кръвният тест се прави с цел ранна диагностика на анемия, както и на други аномалии в кръвта. След зачеване вашият лекуващ лекар ще продължи да следи кръвната ви картина по време на цялата бременност.

Проверка на кръвното налягане
Бременните жени с високо кръвно налягане (хипертония) са склонни да развият прееклампсия и да имат проблеми с плацентата, затова преди зачеване е необходимо да бъде наложен контрол над високото кръвно налягане.

Генетичен тест
Ако от страна на двамата партньори има фамилна история, свързана с конкретно генетично заболяване, е необходимо да бъдете подложени на генетичен тест. В по-голяма част от случаите бебетата се раждат напълно здрави. Едва 2-3% от новородените се появяват на бял свят с тежък вроден дефект. 

1  |   2  |   3

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)