Резус фактор несъвместимост

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Кога тя може да породи усложнения?Кога тя може да породи усложнения?


В по-голяма част от случаите, по време на бременност тялото на жената работи като добре балансирана и организирана машина за бебета. Понякога обаче, в случай на резус фактор несъвместимост, то може да се превърне във враг на развиващия се в утробата на жената ембрион. Резус факторът е начин за класифициране на различните кръвни групи. Първоначално кръвната група се определя като A, B, AB, или O според типа протеин, който тя съдържа. В допълнение наличието или липсата на втори протеин определя нейния резус фактор. Ако имате този втори протеин, тогава вие имате и резус фактор положителен, и обратно, в случай че този протеин отсъства, кръвта ви е с резус фактор отрицателен.

Приблизително 85% от хората са с резус фактор положителен. Резус фактор несъвместимостта е проблем само тогава, когато детето наследи резус фактор положителен от бащата и резус фактор отрицателен от майката. В общи линии кръвта на бебето не влиза в контакт с тази на майката до момента на самото раждане. В случай че по време на раждането кръвта на бебето се смеси с тази на майката и бъде абсорбирана от нейното тяло, започва процеса на резус фактор несъвместимостта. Тялото на майката реагира на протеина в кръвта на бебето, възприемайки го като чужд агресор и имунната й система го атакува, като произвежда антитела, за да подтисне нашествието на чуждия протеин.

Обикновено резус фактор несъвместимостта не се превръща в усложнение, докато жената не забременее повторно, тъй като по време на първата бременност нейното тяло е произвело антитела срещу чуждия протеин. Ако при нова бременност детето отново наследи положителния резус фактор на бащата, когато имунната система на майката разпознае чуждата субстанция, антителата в кръвта й ще атакуват кръвните клетки на бебето. Въпреки че не съществува реална заплаха за здравето на майката, това може да създаде потенциално сериозни усложнения за бебето, тъй като явлението води до увреждане на неговите кръвни клетки. В резултат бебето се ражда със силно понижен брой кръвни клетки и състоянието е известно като резус фактор синдром или хемолитична болест. Засегнатите от резус фактор несъвместимост деца често страдат от анемия, сърдечни заболявания, мозъчни увреждания или жълтеница.

Днес резус фактор несъвместимостта се лекува лесно. При поставяне на диагноза резус фактор несъвместимост, по време на първата бременност бъдещата майка получава ваксина срещу протеините, които могат да провокират реакция от страна на нейната имунна система. На бременната жена се поставят общо две инжекции резус фактор имуноглобулин. Първата ваксинация се прави през 28-та седмица от бременността, а втората през първите 72 часа след раждането. Инжекциите гарантират, че тялото й няма да произведе антитела, в случай че в даден момент от бременността или по време на раждането, кръвта й се смеси с тази на детето. В случай че резус фактор несъвместимостта не бъде установена още по време на първата бременност, второто бебе ще има нужда от кръвопреливане, с цел замяна на неговата резус фактор положителна кръв с резус фактор отрицателна. Това може да се направи както докато бебето е все още в утробата на майката, така и непосредствено след появата му на бял свят. Днес процедурата се извършва в много редки случаи, тъй като пренаталните прегледи помагат за установяване на възможните усложнения още в начален стадий на бременността. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

emanuela

Случаен посетител | 2012-07-04 14:12:40
interesno az oste ne sim bremenna no mislya vece za bebe polzvam folavit 04  

silviya

Случаен посетител | 2012-07-04 14:13:42
blagodarya vi za tozi sayt