Готова ли сте за още едно дете?

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Настъпил ли е подходящият момент?Настъпил ли е подходящият момент?


Резултатите от неотдавнашно проучване, проведено от Американският Център за контрол и превенция на заболяванията показват, че оптималното времево разстояние между две поредни раждания е 18-23 месеца. Според учените, участвали в проучването, този времеви интервал води до възможно най-благоприятни здравословни резултати както за майката, така и за детето.

В действителност обаче не съществува такова нещо като стандарт в семейното планиране. Някои майки са готови да предприемат решителната крачка към следващата бременност, докато все още се грижат за едно или повече пеленачета, а други с нежелание и страх проверяват резултатите от направения в домашни условия тест за бременност.

Въпреки че не съществува идеален момент за появата на друго дете, някои моменти са по-подходящи от други. Ето няколко фактора, които трябва да прецените, за да решите дали сте готови за друго дете или не:

- На каква възраст е най-малкото ви дете? Ако се грижите за малко дете, което изисква от вас да ставате няколко пъти през нощта, за вас ще бъде изключително трудно да намерите сили и енергия, за да се справите с физическите изисквания, наложени от поредната бременност.

- Колко внимание и грижи изискват останалите ви деца. Ако останалите ви деца са сравнително самостоятелни, то тогава бихте могли спокойно да се замислите за нова бременност. В случай обаче, че мислите за бременност докато сте все още заети с грижите по малко дете или дете с комплексни медицински нужди, то тогава е редно да направите преоценка на желанието си според обстоятелствата наложени ви от реалната ситуация.

- Какво мисли партньорът ви за идеята за друго дете? Независимо от факта, че напредъкът в областта на репродуктивното здраве прави мъжете пасивна част от репродуктивния процес, повечето от нас предпочитат да ги имат до себе си за всеки случай! При условие, че вашият партньор е напълно сигурен, че не е готов за друго бебе, тогава може би на този етап не трябва да изхвърляте или пренебрегвате хапчетата и средствата за контрол на раждаемостта.

- Колко стабилна е вашата връзка в конкретния момент. Съществува мит, според който едно дете може да укрепи връзката между брачните партньори. В действителност обаче, ефектът от бременност, предприета с именно такава цел е напълно противоположен. Ако вече съществуват противоречия или неспособност за комуникация между вас и вашия партньор, то роденото в подобни условия дете само ще задълбочи семейните проблеми. Затова най-добре отложете бременността до настъпване на по-благоприятен в семейно отношение момент.

- Как ще се отрази едно ново бебе на семейното финансово състояние? Няма как да отречете факта, че детето струва пари. Ако съществува вероятност планираното ново бебе да затормози семейния бюджет, най-добре отложете бременността до настъпване на по-благоприятна финансова ситуация.
- Как се чувствате при мисълта да имате друго бебе? Преди да предприемете каквото и да било, преценете дали мисълта за друго дете предизвиква у вас еуфория или ви плаши до смърт. Инстинктът ще ви подскаже дали сте готова за ново дете.

Отделете нужното време за да прецените обективно тези фактори. Така ще придобиете добра представа за това, дали се готова за друго дете. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)