Акваеробиката може да улесни раждането

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Полезна ли е акваеробиката?Полезна ли е акваеробиката?


Практикуването на акваеробика по време на бременността, редуцира количеството на болкоуспокояващите медикаменти, от които една жена би могла да се нуждае в процеса на раждането. Това твърдение се базира на резултатите от проведен в Бразилия експеримент, в който участват 71 бъдещи майки.

На половината от бременните жени е поставена задачата да практикуват акваеробика три пъти седмично, в продължение на 50 минути за всяка от трите сесии. Останалите участнички в експеримента са част от т.нар. контролна група.

След провеждане на експеримента, учените не установяват никакви статистически разлики в продължителността на раждането и степента на интензивност на родилните болки при участничките от двете групи. Независимо от това обаче, само 27% от жените в групата, практикуваща акваеробика, изискват прилагане на упойка по време на раждането. За сравнение, анестезия е администрирана на 65% от родилките в контролната група. Експериментът демонстрира 58 процентен спад в желанието и необходимостта от прилагане на упояващо обезболяващо средство по време на раждане.

Част от специалистите в тази област изказват съмнение относно това, доколко разумно е жените да бъдат физически активни по време на бременността си. Основното притеснение е породено от вероятността физическите упражнения да окажат вредно влияние върху състоянието на ембриона и плацентата и да застрашат развитието или растежа на бебето или да увеличат риска от поява на аномалии у новороденото.

Експериментът обаче недвусмислено доказва, че акваеробиката не вреди на сърдечносъдовата система на бременните жени, както и че оказва благоприятно въздействие върху здравословното състояние на децата на майки, практикували акваеробика по време на бременността си.

Редовното практикуване на умерена по продължителност и интензитет водна аеробика по бреме на бременността не може да навреди нито на здравето на бъдещата майка, нито на състоянието на нейното дете. В действителност резултатите от проведения експеримент, а именно понижената нужда от прилагане на болкоуспокояващи медикаменти, доказват, че акваеробиката подобрява психическото и физическото състояние на бременните жени. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)