Ползата от фибрите

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Фибрите в менюто редуцират риска от усложнения по време на бременносттаФибрите в менюто редуцират риска от усложнения по време на бременността


Консумирането на повече фибри по време на първото тримесечие от бременността редуцира риска от поява на прееклампсия – състояние с потенциално фатални последствия, което се характеризира с високо кръвно налягане.

Приемът на по-голямо количество фибри няма страничен ефект. По време на бременност голяма част от жените се оплакват от постоянен запек. В тази връзка консумацията на богати на фибри храни би могла да бъде от полза. Освен това, фибрите намаляват и риска от развитие на прееклампсия. Наред с това консумацията на по-голямо количество фибри по време на бременност помага за нормализиране на кръвното налягане.

Приблизително 5-7% от жените страдат от редица животозастрашаващи състояния по време на бременност. Единственият начин да се прекрати прееклампсията е да се стимулира раждането на бебето – очевидно все по-разумна стратегия с напредване на бременността.

Сред рисковите фактори, които водят до това състояние са семейната обремененост с диабет тип 2 и/ или високо кръвно налягане, депресията, тревожното разстройство, бедната на плодове и зеленчуци диета и слабата физическа активност.

За целите на изследванията в тази област, в проведен експеримент взимат участие повече от 1500 бременни жени, които попълват въпросник с изброени в него 121 вида хранителни продукта, консумирани от тях преди зачеването и през първите няколко седмици от бременността.

Изследователите установяват, че рискът от развиване на прееклампсия при жените, приемали 21.2 или повече грама фибри дневно е със 72% по-нисък отколкото този при жените консумирали по-малко от 11.9 грама фибри на ден.

Концентрацията на триглицериди е по-ниска, а нивото на полезния холестерол по-висок при жените, консумиращи по-голямо количество фибри.
Добавянето на 5 допълнителни грама фибри към дневното меню води до намаление с около 14% на риска от прееклампсия.

Само за информация, консумацията на две филии пълнозърнест хляб се равнява на приемането на 5% фибри дневно. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)