Безопасна обработка и съхранение на хранителните продукти

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Полезни съветиПолезни съвети


Когато приготвяте храна за себе си и за своето семейство, следвайте тези стъпки, за да гарантирате, че крайният продукт е годен и безопасен за консумация.

Почистване
- Мийте ръцете си със сапун и топла вода в продължение на поне 20 секунди преди и след обработка на хранителните продукти.
- Старателно измивайте всички плодове и зеленчуци. Ако кората им изглежда мръсна, въпреки че сте ги почистили, обелете я. По този начин ще отстраните мръсотията и остатъчните химикали, каквито са пестицидите, по повърхността им.
- Обикновено пакетираните марули са предварително измити и почистени. Можете да се информирате за това от етикета върху опаковката им. Независимо от това обаче, препоръчително е отново да измиете листата преди консумация.
- Винаги отстранявайте и изхвърляйте външните листа на всички зеленолистни зеленчуци, например маруля и спанак.
- След като измиете плодовете и зеленчуците, подсушете ги с хартиена кърпа или чиста хавлия, за да предотвратите евентуалното развитие на бактерии по повърхността им.
- След всяка употреба измивайте внимателно всички съдове и кухненски прибори с гореща сапунена вода. Избягвайте употребата на дървени дъски за рязане, тъй като те задържат повече микроби, отколкото другите видове кухненски плоскости.
- След като приключите с готвенето почистете кухненската маса и кухненските плотове със сапун и гореща вода.

Разделяне
- Използвайте една дъска за рязане на сурово червено месо, пилешко месо и морски продукти. Използвайте друга за салатите и готовите за консумация храни.
- Дръжте суровото червено месо, пилешкото месо, морските дарове и техните сокове далеч от останалите продукти в пазарската кошница или дома.
- Съхранявайте суровото червено месо, пилешкото месо и морските продукти в отделни съдове, така че техните сокове да не капят върху останалите хранителни продукти в близост.

Готвене
- Използвайте термометър за хранителни продукти. Той ще ви помогне да приготвяте храната при безопасна температура. Не забравяйте! Не можете да бъдете сигурни, че храната е добре сготвена само по външния й вид. Такъв термометър можете да закупите във всеки магазин за домакински принадлежности.
- Когато готвите на микровълнова фурна, редовно разбърквайте храната, завъртайте съда в който тя е поставена и го дръжте покрит. Така се гарантира равномерно затопляне на съда, с което се избягва и развитието на болестотворни бактерии.
Когато претопляте сосове, супи и бульони, задължително ги оставете на котлона докато достигнат точка на кипене.

Охлаждане
- Поддържайте температурата в хладилника около или под 4 градуса. Използвайте домакински термометър, за да проверите температурата в хладилника. Такъв можете да закупите във всеки магазин за домакински стоки и уреди.
- Охлаждайте всички предварително нарязани или обелени продукти.
- Прибирайте остатъците и готовата храна за вкъщи в хладилника, не по-късно от 2 часа след консумацията й. Съхранявайте храната в плитки контейнери, така че тя да може да се охлади по-бързо.
- Размразявайте извадените от фризера червено месо, пилешко месо и морски продукти в хладилника, а не върху кухненския плот.
- Не съхранявайте едновременно прекалено много хранителни продукти в хладилника. Когато хладилника е претъпкан, продуктите се съхраняват по-трудно, което често ги прави негодни за консумация. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)