Храни, които трябва да избягвате по време на бременност

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Обща информация

2.Морски дарове

3.Червено и пилешко месо

4.Млечни продукти

5.Кофеин

6.Билков чай

7.АлкохолМорски дарове


Морските рибни продукти са отличен източник на протеини, желязо и омега-3 мастни киселини, които помагат за развитието на бебешкия мозък. В действителност, резултатите от британско изследване в тази област показват, че ниската консумация на риба и рибни продукти по време на бременността може да доведе до бедни езикови умения, поведенчески и други проблеми в ранна детска възраст.  Факт е обаче, че някои видове риба и ракообразни съдържат потенциално опасни нива на живак. Прекомерното количество живак може да увреди развиващата се нервна система на бебето.

Колкото по-голяма и стара е рибата, толкова по-голямо количество живак може да съдържа месото й. В тази връзка, бременните жени трябва да избягват консумацията на месо от:
- Риба меч
- Акула
- Кралска скумрия
- Други

Тогава кои морски продукти са безопасни. Някои видове риба и рибни продукти съдържат съвсем малко количество живак. Веднъж седмично е напълно безопасно да консумирате до 340 грама:
- Скариди
- Консервирана риба тон (не повече от 170 грама седмично)
- Сьомга
- Морска треска
- Морска котка

За да избегнете поглъщането на вредни бактерии или вируси, не консумирайте сурова риба или ракообразни, особено стриди и миди, или риба уловена в замърсен водоизточник. Консумацията на замразена пушена риба и рибни продукти е разрешена, освен ако те не влизат в състава на продукти за сурова консумация.

Температурата, необходима за приготвянето на повечето видове риба е 70 градуса. Рибата е готова за консумация тогава, когато месото й стане непрозрачно, матово. Когато приготвяте скариди, омари или миди, не ги сваляйте от котлона, докато месото им не придобие напълно бял цвят. Мидите и стридите са готови за консумация едва тогава, когато черупките им се отворят при готвене. Изхвърлете тези от тях, чиито черупки не са се разтворили. 

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)