Масаж по време на бременност

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Полезен ли е той?Полезен ли е той?


Практикуван по време на бременност, масажът може да бъде изключително полезен за емоционалното и физическото благосъстояние на бъдещата майка. През деветте месеца на бременността тялото изживява както значителен емоционален, така и чисто физически стрес и напрежение. Част от бременните жени се подлагат на редовен масаж в периода на бременността си, а други практикуват такъв не повече от веднъж, до два три пъти за цялата бременност. Резултатите от изследванията в тази област показват, че стресът може да бъде изключително вреден както за бъдещата майка, така и за нейното дете, защото той оказва влияние на кръвното налягане и влияе на развитието на бебето в майчината утроба.

Масажът по време на бременност е полезен защото той:

- Осигурява спокойствие и редуцира нивото на изживявания от бременната жена стрес.
Стресът, който жените изпитват в периода на бременността може да има решаващо значение както за бъдещата майка, така и за нейното неродено още дете. Масажът по време на бременност дава възможност на жената да се отпусне, именно защото той облекчава напрежението в проблематичните зони от тялото на бременната пациентка. В случай, че ходите на масаж в периода на цялата бременност, на по-късен етап, по време на самото раждане, ще ви бъде значително по-лесно да овладеете и контролирате болките и дискомфорта, породени от родилните мъки.

Подобрява кръвообращението.
Напрегнатите мускули възпират нормалния приток на кръв към телесните тъкани и органи, което от своя страна води до слабо кръвоснабдяване за майката и за бебето, както и до появата на отоци. Масажът по време на бременност значително подобрява кръвообращението и притока на лимфна течност, като по този начин помага за добрата циркулация на телесните флуиди и за избягване на неприятните отоци.

Тонизира седалищния нерв.
Голяма част от бременните жени страдат от ишиас, или казано с други думи, болки по продължение на седалищния нерв в областта на седалището и горната част на бедрата. Състоянието може да се подобри с прилагането на подходяща техника за масажиране.
Помага за предотвратяване на мускулните крампи и спазми.
Обикновено мускулните крампи и спазми се дължат на стегнатите и сковани мускули в областта на гърба, бедрата, краката и врата.

Облекчава ставните болки.
По време на бременността ставите понасят изключително голяма тежест. Масажът по време на бременност може да облекчи натиска и стреса върху ставите и разположените в близост до тях мускули.

Запомнете!
Когато става дума за масаж по време на бременност не бива да се доверявате на всеки масажист-терапевт. Търсете единствено услугите на такъв, който има лиценз за работа с бременни жени. Това е важно, защото съществуват такива части от тялото, като например корема, които не трябва да бъдат масажирани. Масажистът, който вие ще изберете, трябва да е добре запознат с анатомията и болежките, характерни за бременните жени.

При масаж по време на бременност позицията на тялото на пациентката е по-различна отколкото тази при рутинен масаж.
Вместо в легнало положение бременната жена е ще бъде помолена да седне и да се наведе леко напред. По време на самия масаж, терапевтът движи тялото на бременната жена във всички възможни посоки, като не задържа отделните позиции за повече от 15 минути всяка. Разбира се съществуват и специални легла за масаж, с дупка за коремчето на бъдещата майка, но използването им не е препоръчително, тъй като те увеличават напрежението в областта на гърба.

Изразявайте гласно недоволството си ако нещо от интериора на масажния кабинет ви безпокои или дразни.
Често бременните жени са изключително чувствителни към миризми. Ако това е и вашият случай, помолете масажиста да не използва ароматни свещи и пръчици по време на сеанса. В случай че изпитвате неудобство от позата, или не харесвате определена техника, уведомете масажиста за това.

Масажът не е препоръчителен за всички бременни жени.
Ако сте изложени на риск от преждевременно раждане или имате проблем, касаещ съсирването на кръвта, избягвайте подлагането на масаж и масажни техники. Преди да се подложите на масаж, консултирайте се със своя специалист. Той или тя ще ви каже полезен или вреден е масажа за вас. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

natalia1988@abv.bg

Случаен посетител | 2009-10-21 00:21:51
strax mee da rajdam molia pomognete mi  

герито

Случаен посетител | 2009-12-22 00:09:37
Аз съм бъдеща мама и мисля, че бихсе подложила на масаж,защото не мога да карам таткото постоянно да ме масажира.Но определено ще се консултирам с доктора си.  

kremena

Случаен посетител | 2010-01-26 13:54:09
iskam da popitam da lisyn bremena za6toto svyr6i meseca nemoga da razbera izvinqvaite 4e ne e za tova  

Гинка Табакова- Ерландсон

Случаен посетител | 2011-09-16 11:14:31
Здравейте, по време на бременността си опитах няколко масажни студиа в София, където се предлагат "масажи за бременни". Така и не открих, нито пък получих това, което търсих т.е. някакво облекчение и релакс от стреса и т.н. след направен масаж. Споменавате за легла с дупка, специално в помощ на масаж при бременни... Така и не открих къде има такъв масажен център в София, който разполага с такова легло... Въпреки, че споменавате в статията си, че използването им не е препоръчително, смятам от личния си опит, че бременната жена има нужда от точно такава позиция по време на масаж. Естествено лежене и спане стават настрана на ляво, но по време на масаж няма как да бъдат достигнати от специалиста терапевт точно онези зони на жената, които са най- болезнени през различните месеци на бременността- седалищния нерв в областта на седалището и горната част на бедрата, кръста, долна част на краката... Естествено ако за определена жена такава поза е неудобно, би могла да откаже лягането по този начин. За мен самата обаче беше загуба на време и пари да пробвам т.н. "масажи за бременни", които се провеждат за по-малко от 40мин в седнало положение или лежейки на най-обикновено легло, което не предлага особени възможности за масаж точно на най- болезнените ми зони през този период.