Не консумирайте ядки по време на бременност

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Ядките - причина за поява на алергии у новороденитеЯдките - причина за поява на алергии у новородените


Ако имате роднини, страдащи от хранителни алергии или алергична астма, може би трябва да помислите добре преди да решите да консумирате ядки по време на бременността си.

Проведено наскоро изследване показва, че честата консумация на ядки по време на бременност повишава риска от поява на астма или алергия у новороденото с 50%. Същото изследване доказва и наличието на убедителна положителна връзка между консумираните от бъдещата майка продукти, съдържащи ядки (например фъстъченото масло) и затрудненото дишане – диспнея, алергиите и астмата при децата на възраст от 1 до 8 години.

Приблизително 4% от децата страдат от хранителни алергии. Малко повече от 1% от хората са алергични към фъстъци и дървесни ядки.

Повечето алергии се появяват в резултат от многократно повишаване на чувствителността на определен тип хора към конкретен алерген. Всеки път когато организмът на тези хора е изложен на въздействието на този алерген, реакцията към него се усилва. Препоръчително е на деца на възраст под 3 години, да не се дават ядки или продукти съдържащи ядки, тъй като тяхната имунна система е все още в процес на развитие и те са по-чувствителни към алергените.

Тъй като кърмещите майки могат да предадат протеините от ядките на децата си посредством кърмата, въпросът е дали те трябва да избягват консумацията на такива продукти още по време на бременността.

Резултатите от проучване, което проследява хранителния режим на 4000 бременни жени (1327 с история на алергично заболяване и 2819, които не страдат от алергии или алергична астма) и развитието на децата им в продължение на 8 години от датата на раждане, показват че не съществува пряка зависимост между консумираните от майките по време на бременността плодове, зеленчуци, риба, яйца, мляко и млечни продукти и появата на астма или алергично заболяване у новородените и подрастващите. Освен това експериментът показва, че не съществува връзка между случайната или редовната консумация на ядки и развитието на симптоми на астма или алергия.

Независимо от това обаче, ежедневната консумация на ядки и продукти, съдържащи такива, увеличава риска от появата на затруднено дишане с 42%, задъхване с 58%, симптоми на астма с 62% при децата на майки консумирали голямо количество ядки по време на бременността си. За сравнение този процент е в пъти по-нисък при децата, чиито майки са консумирали ядки изключително рядко.

Крайните резултати от проучването показват, че все пак рискът от поява на симптоми на астма или алергия при децата, чиито майки са консумирали ядки ежедневно по време на бременността си е с 47% по-висок.

Тъй като изследванията в тази област са все още в начален стадий, рано е да се твърди със сигурност, че ядките трябва да бъдат напълно елиминирани от менюто на бременните жени. Този въпрос изисква щателно проучване. При условие, че една бременна жена може да предаде на поколението си антителата, които предизвикват алергии към ядките, то тогава тя може да предаде на детето си и самите алергии.

Независимо от всичко обаче, жените с история на заболяването, било то алергия или алергична астма, по възможност трябва да ограничат или напълно елиминират консумацията на ядки по време на бременността си. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)