Бременността и хранителните разстройства

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Хранителните разстройства

2.Как въздействат хранителните разстройства на плодовитостта?

3.Как въздействат хранителните разстройства на бременността?

4.Препоръки за жените с хранителни разстройства



Препоръки за жените с хранителни разстройства


В случай че страдате от конкретно хранително разстройство, вие сте изложени на риск от няколко основни усложнения. Именно затова е важно да предприемете действия, с които да увеличите шансовете си да родите напълно здраво бебе. Добрата новина е, че голям процент от жените с хранителни разстройства в крайна сметка се сдобиват с напълно здрави и добре развити бебета. Ако се храните нормално и наддавате пропорционално на килограми в периода на бременността не би следвало да има каквито и да било усложнения при раждането, както и вродени дефекти у новороденото.

Ето няколко напътствия за жените, които имат нелесната задача да се борят с хранително разстройство и които имат желание да станат майки:

Преди бременността
- Постигнете и поддържайте нормално и здравословно за вашата възраст и височина телесно тегло.
- Избягвайте употребата на диуретици и незабавно преустановете предизвиканото повръщане.
- Консултирайте се с вашия лекуващ лекар и посещавайте специалист за редовни медицински прегледи.
- Потърсете съвет от диетолог и започнете здравословна диета придружена с прием на пренатални витамини.
- Потърсете помощ във връзка с вашето хранително разстройство.
- Посещавайте както индивидуална, така и групова терапия, за решаване на неотложните проблеми, произтичащи от хранителното разстройство от което страдате.

По време на бременността
- Консултирайте се със специалист още в съвсем ранен етап на бременността и информирайте своя лекуващ лекар за това, че страдате или сте страдали от хранително разстройство.
- Постигнете здравословно за вашата възраст и височина телесно тегло. Колкото по-близо сте до идеалните за вас килограми, толкова по-висок е шансът да родите напълно здраво бебе.
- Започнете добре балансирана питателна диета.
- Избягвайте употребата на диуретици и незабавно преустановете предизвиканото повръщане.
- Посещавайте както индивидуална, така и групова терапия, за решаване на неотложните проблеми, произтичащи от хранителното разстройство от което страдате.

След бременността
- Физическите и емоционалните промени свързани с бременността могат да провокират както появата на следродилна депресия така и да възобновят симптомите на хранителното разстройство.
- Много често след раждане, жените страдали от хранителни разстройства изпадат в следродилна депресия. Именно затова е необходимо те да продължат терапията посредством индивидуални и групови сеанси.
- Информирайте своя лекар, съпруг или приятели за своето състояние и ги помолете да наблюдават вашето поведение.
- Поведението, характерно за пациентки страдащи от хранителни разстройства, може да затрудни опитите за кърмене, затова е важно да избягвате връщането към стария нездравословен начин на живот.

Изключително лесно е за една жена с хранително разстройство да се върне към практиките от преди бременността и раждането, но ако тя съумее да запази придобитите по време на бременността полезни навици бебето и ще се роди напълно здраво и без каквато и да е обремененост.



 

1  |   2  |   3  |   4

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)