Антифосфолипиден синдром

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Какво представлява антифосфолипидният синдром?

2.Кои са причините за появата на антифосфолипиден синдром?

3.Как се лекува антифосфолипидния синдром?

4.Какво е катастрофален антифосфолипиден синдром?Какво представлява антифосфолипидният синдром?


Антифосфолипидният синдром е смущение на имунната система, което се характеризира с прекомерно съсирване на кръвта и/ или конкретни усложнения по време на бременността (преждевременно раждане, спонтанен аборт, внезапна необяснима ембрионална смърт) и с наличието на антифосфолипидни антитела (кардиолипин или лупус антикоагулантни антитела) в кръвта. Пациентките с антифосфолипиден синдром развиват необичайни симптоми, докато в същото време кръвните им тестове показват наличие на антифосфолипидни антитела.

Антифосфолипидният синдром е известен още с името синдром на фосфолипидните антитела. Освен това, той бива наричан и синдром на Хюз, в чест на лекаря, който описва симптомите му за първи път.

Важно е да се отбележи, че антифосфолипидните антитела могат да бъдат открити и в кръвта на хора, които не страдат от никакво заболяване. В действителност антифосфолипидните антитела се срещат в кръвта на приблизително 2% от населението на земята. Понякога за кратък период от време безвредни антифосфолипидни антитела могат да бъдат изолирани в кръвта на пациенти, страдащи от различни заболявания, включително бактериални, вирусни (хепатит, СПИН) и паразитни (малария) инфекции. Определен вид лекарства могат да предизвикат производството на антифосфолипидни антитела в кръвта, включително антибиотици, кокаин, хидралазин, прокаинамид и хинин.

Въпреки това, антифосфолипидните антитела, които са вид протеин, не се считат за нормален кръвен протеин и се изолират в пациенти, страдащи от редица заболявания. Сред тези състояния са артериалната тромбоза (образуване на съсиреци в артериите – удар, инфаркт или вените – флебит), преждевременното раждане (спонтанен аборт), тромбоцитопенията (необичайно нисък брой кръвни клетки), ливедо/ ретикуларисът (промяна на кожната пигментация, характеризираща се с появата на морави петна по кожата), мигрената и една рядка форма на възпаление на нервната тъкан в мозъка или гръбначния мозък, наречена напречен миелит. Антифосфолипидните антитела са налични и в кръвта на половината от пациентите, страдащи от системна лупус еритематоза – заболяване на имунната система.

Изследванията на учените доказват, че има пациенти със бавно прогресиращи проблеми с паметта, както и пациенти с форма на атипична множествена склероза, които също имат антифосфолипидни антитела в кръвта си. 

1  |   2  |   3  |   4

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)