Безплодие при жените

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Какво представлява безплодието?

2.Изцяло женски проблем ли е безплодието?

3.Кои са причините за безплодието при мъжете?

4.Кои са причините за безплодието при жените?

5.Как се отразява възрастта на способността на жената да има деца?

6.В продължение на колко време жената може да прави опити за зачеване преди да потърси лекарска помощ?

7.Как се открива безплодието при мъжа и жената?

8.Как се лекува безплодието?

9.Кои са медикаментите, използвани за лечение на безплодието при жените?

10.Какво представлява асистираната репродуктивна технология и доколко успешна е тя?

11.Видове асистирани репродуктивни технологииКак се открива безплодието при мъжа и жената?


Понякога специалистите откриват причината за безплодието на семейната двойка като правят пълна оценка на плодовитостта на двамата партньори. Обикновено процесът на оценяване започва с физически преглед и запознаване със здравословната и сексуалната история на пациентите. В случай че не бъдат идентифицирани очевидни проблеми, водещи до безплодие, например ненавременен сексуален контакт или липса на овулация, се подхожда към направата на щателни тестове за оценка на плодовитостта на двамата партньори.

Често разкриването на истинските причини за безплодието е продължителен, сложен и емоционален процес. Понякога той отнема месеци, през които лекарят подлага семейната двойка на серия от физически прегледи и лабораторни тестове. Затова примирете се с мисълта, че причината за вашето безплодие ще бъде изолирана веднага.

По отношение на мъжа, лекарят започва оценката с тестване на неговата сперма. Тестът проследява броя, формата и подвижността на сперматозоидите. Понякога се налага и направата на тест за оценка на хормоналния баланс.

По отношение на жените, първата стъпка при тестване на тяхната плодовитост е оценката на ежемесечната овулация. Това може да стане по няколко основни начина. В домашни условия жените могат да проследят овулацията си като:
- Записват температурните промени в тялото си. Това се прави рано сутрин, в продължение на поне няколко последователни месеца.
- Описват подробно и в продължение на поне няколко месеца данни за характеристиките на отделяната от маточната шийка слуз.
- Използват домашен комплект за оценка на овулацията (такъв може да се купи без рецепта от всяка аптека).

Освен това овулацията при жената може да се оцени и чрез направата на кръвни тестове и ултразвук на яйчниците. В случай че не бъдат открити аномалии по яйчниците и бъде установено, че овулацията протича нормално, тогава се налага да бъдат направени допълнителни изследвания. Най-често прилаганите тестове за оценка на плодовитостта при жените включват:
- Хистеросалпиногография. При този тест, специалистът използва рентген за да провери за наличието на чисто физически проблеми, касаещи матката и фалопиевите тръби. Тестът започва с администриране на специален оцветител, който се инжектира в матката през вагината. Оцветителят е видим при направата на рентген. Това позволява на лекаря да разбере дали течността се движи нормално през матката към фалопиевите тръби. С помощта на рентгеновите снимки специалистът може да установи дали безплодието се дължи на блокаж на фалопиевите тръби. Запушването на фалопиевите тръби може да възпрепятства движението на яйцеклетката през тях в посока към матката. Освен това блокажите могат да попречат и на спермата да достигне узрялата и готова за оплождане яйцеклетка.
- Лапароскопия. Това е операция, по време на която лекарят използва инструмент наречен лапароскоп, за да направи оглед във вътрешността на стомаха. Процедурата се състои в направата на малък отвор в долната част на корема и вкарване на лапароскопа през него. С помощта на лапароскопа специалистът проверява състоянието на яйчниците, фалопиевите тръби и матката, в търсене на конкретно заболяване или физически проблем. Обикновено при лапароскопия може да се установи наличието на евентуални ранички по повърхността на детеродните органи или на ендометриоза. 

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

lili dimitrova

Случаен посетител | 2012-02-26 20:22:42
kak da selekuvame