Безплодие при жените

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Какво представлява безплодието?

2.Изцяло женски проблем ли е безплодието?

3.Кои са причините за безплодието при мъжете?

4.Кои са причините за безплодието при жените?

5.Как се отразява възрастта на способността на жената да има деца?

6.В продължение на колко време жената може да прави опити за зачеване преди да потърси лекарска помощ?

7.Как се открива безплодието при мъжа и жената?

8.Как се лекува безплодието?

9.Кои са медикаментите, използвани за лечение на безплодието при жените?

10.Какво представлява асистираната репродуктивна технология и доколко успешна е тя?

11.Видове асистирани репродуктивни технологииКои са медикаментите, използвани за лечение на безплодието при жените?


Някои от най-често употребяваните лекарства за лечение на безплодие при жените са:
- Кломифен цитрат (Кломид). Това лекарство предизвиква овулация като въздейства на хипофизната жлеза. Обикновено се предписва на жени с поликистоза на яйчниците или други проблеми с овулацията. Приема се през устата.
- Човешки менопаузен гонадотропин (Репронекс, Пергонал). Най-често лекарството се предписва на жени, които нямат овулация заради проблеми с хипофизната жлеза. Медикаментът въздейства директно на яйчниците и стимулира овулацията. Прилага се под формата на инжекция.
- Фоликул-стимулиращ хормон (Гонал-F, Фолистим). Има действие, сходно на това на човешкия менопаузен гонадотропин – стимулира яйчниците към овулация. Обикновено се прилага под формата на инжекция.
- Хормон освобождаващ гонадотропин. Този вид медикаменти се използват за лечение на жени с нередовна месечна овулация. Жените, които овулират преди яйцеклетката да е напълно узряла, също могат да ползват тези лекарствени препарати. Медикаментите от тази група въздействат на хипофизната жлеза и променят функцията й в периода на овулацията. Обикновено този тип лекарства се прилагат под формата на инжекция или назален спрей.
- Метформин (Глюкофаг). Лекарите предписват това лекарство на жени с резистентност към инсулин и/ или с поликистозни яйчници. Медикаментът понижава високите нива на мъжки хормони в жените с тези заболявания. Това помага на тялото да овулира. Понякога метформина се комбинира с кломифен цитрат. Приема се през устата.
- Бромокриптин (Парлодел). Използва се за жени с проблематична овулация, дължаща се на високите нива на пролактин. Пролактинът е хормон, който стимулира производството на мляко. Голяма част от лекарствата за безплодие увеличават шансовете на жената да забременее с близнаци, тризнаци или повече бебета. Жените бременни с повече от едно дете имат повече проблеми по време на бременността. По-големият брой ембриони увеличава риска от преждевременно раждане. Преждевременно родените деца страдат от повече проблеми, свързани с тяхното здравословно състояние и развитие. 

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

lili dimitrova

Случаен посетител | 2012-02-26 20:22:42
kak da selekuvame