Безплодие при жените

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Какво представлява безплодието?

2.Изцяло женски проблем ли е безплодието?

3.Кои са причините за безплодието при мъжете?

4.Кои са причините за безплодието при жените?

5.Как се отразява възрастта на способността на жената да има деца?

6.В продължение на колко време жената може да прави опити за зачеване преди да потърси лекарска помощ?

7.Как се открива безплодието при мъжа и жената?

8.Как се лекува безплодието?

9.Кои са медикаментите, използвани за лечение на безплодието при жените?

10.Какво представлява асистираната репродуктивна технология и доколко успешна е тя?

11.Видове асистирани репродуктивни технологииВидове асистирани репродуктивни технологии


Често използваните видове асистирани репродуктивни технологии са:
- Оплождане ин витро. Процесът се реализира извън тялото на майката. Това е най-ефективната приложима форма на асистираните репродуктивни технологии. Често се използва при жени със запушени фалопиеви тръби, както и в случаите в които мъжете произвеждат минимално количество сперма. Лекарите третират пациентките с медикамент, който стимулира производството на множество яйцеклетки. След като узреят, яйцеклетките се отстраняват от тялото на жената. Поставят се в специален съд, където биват оплодени със сперма от партньора на жената. След около 3-5 дена здравите ембриони се имплантират в матката на жената.
- Зиготен интрафалопиев трансфер или тръбен ембрионален трансфер. Процедурата е подобна на оплождането ин витро. Оплождането на яйцеклетката става в лаборатория. Разликата е, че малко по-късно ембрионът се поставя във фалопиевата тръба, вместо в матката.
- Гаметен интрафалопиев трансфер. При тази процедура яйцеклетката и спермата се впръскват във фалопиевата тръба и оплождането става от само себе си в тялото на пациентката.
- Интрацитоплазмено инжектиране на сперма. Методът се използва за двойки, с проблем, касаещ спермата на партньора. Понякога се прилага и при по-възрастни двойки или при такива с неуспех от забременяване след ин витро оплождане. Процедурата се състои в инжектиране на един единствен сперматозоид в узряла яйцеклетка. След оплождане, ембрионът се поставя в матката или фалопиевата тръба на пациентката.
Понякога асистираните репродуктивни технологии включват употребата на яйцеклетка от донор (яйцеклетка от друга жена), сперма от донор, или замразен ембрион. Донорските яйцеклетки се използват в случай, че жената не може да произведе годна за оплождане яйцеклетка. Освен това, яйцеклетката или спермата от донор се използват и тогава, когато жената или мъжът страдат от генетично заболяване, което може да бъде предадено на поколението. 

1  |   2  |   3  |   4  |   5  |   6  |   7  |   8  |   9  |   10  |   11

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

lili dimitrova

Случаен посетител | 2012-02-26 20:22:42
kak da selekuvame