Празна яйцеклетка

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Какво е празна яйцеклетка?Какво е празна яйцеклетка?


Празна яйцеклетка или анембрионална бременност има тогава, когато оплодената яйцеклетка се спусне по фалопиевите тръби до матката и се имплантира в стената на матката. Въпреки че до голяма степен тя започва да се развива нормално, като създава торбичка, в тази торбичка няма ембрион. Празната яйцеклетка е причина за почти половината от спонтанните аборти, които настъпват през първото тримесечие от бременността. Именно поради тази причина жената често дори не разбира, че е била бременна, а цикълът й закъснява незначително, или протича с по-тежки симптоми.

Днес състоянието е известно като ранна неуспешна бременност. За съжаление при наличие на празна яйцеклетка не може да се направи нищо, за да се спаси бременността. Обикновено състоянието се дължи на хромозомни аномалии в оплодената яйцеклетка, която организмът на майката не може да задържи и в следствие отхвърля. В резултат оплодената яйцеклетка не продължава своето развитие в ембрион, което води до появата на празна амниотична торбичка.

Жените с анембрионална бременност, която съвпада по време с началото на техния месечен цикъл, могат да изпитат някои ранни симптоми на бременността, например чувствителност в областта на гърдите, гадене, обща умора и др.

За известно време нивата на хормона човешки хорионичен гонадотропин могат да продължат да се покачват. Успоредно с това плацентата може да продължи да нараства. Жената може да не демонстрира характерните за анембрионалната бременност симптоми и състоянието може да бъде открито чрез ултразвук, който да докаже, че в амниотичната торбичка не се развива ембрион.

Един от симптомите на анембрионалната бременност е лекото вагинално кървене, което може да е тъмночервено на цвят. Друг симптом на състоянието са спазмите, които се дължат на промяната в хормоналните нива. Ако до дванадесетата седмица от бременността лекарят не долови ембрионален сърдечен ритъм, той може да назначи ултразвук за щателен преглед на утробата.

В случай че имате анембрионална бременност може да изберете да изчакате тя да прекъсне по естествен път чрез спонтанен аборт, или да се подложите на дилация и кюретаж. От емоционална гледна точка изчакването може да бъде изнервящо. От друга страна дилацията и кюретажът са медицински процедури с инвазивен характер, изискват време за възстановяване на пациентката, но пък гарантират че матката е напълно освободена от ненужната ембрионална тъкан.

На жените с анембрионална бременност се препоръчва да изчакат поне няколко месеца след аборта преди да подновят опитите за зачеване. Мнението на специалистите е, че една анембрионална бременност не е предпоставка за възникване на усложнения по време на следващата бременност. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

ginka

Случаен посетител | 2010-08-06 18:43:18
rak na gardata  

diqna

Случаен посетител | 2015-03-01 22:52:46
as imam simtomi na gadene mnogo rqdtko i mnogo se izmurqvam imam kislini i ot edin mesec ne mi idva cikala dali sam bremena napravix si i tes