Приемайте фолиева киселина преди планираната бременност

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Какво е фолиевата киселина и защо вашето бебе се нуждае от нея?

2.Фолиевата киселина в хранителните продукти

3.ПолзиКакво е фолиевата киселина и защо вашето бебе се нуждае от нея?


Фолиевата киселина е естествен витамин В, който помага на невралната тръба – тази част от ембриона, която на по-късен етап се превръща в мозък и гръбначен мозък, да се развие правилно. Фолиевата киселина трябва да се приема преди и по време на ранната бременност, т.е. в момента в който невралната тръба се развива.

Най-добрият начин да осигурите на организма си достатъчно фолиева киселина е да закупите мултивитамин с 400 микрограма фолиева киселина и да започнете да се храните здравословно. Повечето мултивитамини съдържат достатъчно фолиева киселина, но за всеки случай винаги проверявайте етикета на избрания от вас продукт. Голяма част от хранителните продукти също съдържат фолиева киселина, но количеството, което те предоставят не е напълно достатъчно за организма. Специалистите препоръчват на всички жени в детеродна възраст да приемат мултивитамин, съдържащ фолиева киселина всеки ден като част от здравословната диета.

Фолиевата киселина наистина действа, но само ако бъде приемана преди и по време на първите няколко седмици от бременността, когато невралната тръба се развива и трансформира в мозък и гръбначен мозък. Когато невралната тръбата не се затвори правилно, бебето може да се роди с много сериозен дефект, наречен вроден дефект на невралната тръба. Ако всички жени приемат адекватно количество фолиева киселина преди зачатие и по време на бременност, 50-70% от случаите на вроден дефект на невралната тръба могат да бъдат предотвратени.

Фолиевата киселина не достига токсични нива. Ако изядете купа подсилена с фолиева киселина зърнена закуска (400 микрограма), вземете добавка с фолиева киселина (400 микрограма), и консумирате подсилени храни и храни богати на фолати, организмът ви определено няма да получи много фолиева киселина. Препоръчително за жените е да приемат не повече от 1000 микрограма синтетична фолиева киселина на ден. 

1  |   2  |   3

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

милена маджарова

Случаен посетител | 2010-07-03 16:42:17
Приемам фолиева киселина повече от месец.Шести месец правим опити за бебе и цикълът ми е бил редовен до сега.На този етап установявам закъснение което не е характерно .Питането ми е дали фолиевата киселина въздейства на цикъла?Теста за бременност беше отрицателен и съм на 36г. Благодаря предварително за насочващи отговори  

Роси Михайлова

Случаен посетител | 2010-11-10 08:44:44
на 36 години съм. Първото ми дете е на 6 години. През първата бременност, и след раждането/4-5/ години трудно се възстанових от депресия. Приемала съм антидепресанти след раждането. Сега съм бременна -4седмици.Преди да разбера , съм вземала витамин Б, а сега ми предписаха фолиева кисилина. Късно ли е? Страхувам се за последиците за плода.Понякога се чудя как да постъпя. Дали да задържа бебето. Ами ако се случи нещо лошо?