Съвети преди бременност

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Какво трябва да направите преди да забременеетеКакво трябва да направите преди да забременеете


Подобрете диетата си
Имате нужда от балансирана диета, състояща се от най-малко три хранения на ден, и включваща продукти от четирите хранителни групи, за да осигурите на организма си витамините и минералите, които имат съществено значение за доброто здравословно състояние. Две от най-важните хранителни вещества, необходими за протичането на здравословна бременност, са калцият и фолиевата киселина. Изборът на подходящи пренатални или мулти-витамини ще ви осигури достатъчно количество и от двете. Откажете се от консумацията на кофеин. Според изследователите в тази област, кофеинът намалява шансовете от забременяване и дори води до безплодие при някои жени. Забележка: Кофеинът може да бъде полезен за част от мъжете, тъй като той стимулира подвижността на сперматозоидите.

Постигнете здравословно тегло
Преди да започнете с опитите за забременяване, коригирайте теглото си до килограмите, които са идеални за вашата възраст и височина. Резултатите от изследванията в тази област показват, че майките с тегло под нормата раждат бебета с поднормено тегло.

Ангажирайте се с физическа активност

Ако се постараете да влезете във форма поне три месеца преди евентуалното зачеване (в идеалния случай от 3 до 12 месеца), това ще ви помогне да поддържате активен начин на живот както по време на бременността, така и след самото раждане. Аеробните упражнения могат да подобрят настроението ви, да ви заредят с енергия, и да ви помогнат да поддържате здравословно тегло в периода на цялата бременност. Освен това физическата активност ще ви помогне да преодолеете уязвимостта си от резки хормонални промени.
Сред упражненията, подходящи за периода преди бременността, са разходките, спортното ходене, бягането, плуването и аеробиката. Забележка: Започнете бавно и не преуморявайте тялото си. Преди да започнете нова фитнес програма е нужно да получите одобрението на своя лекуващ лекар.

Откажете се от алкохола, наркотиците и цигарите
Резултатите от изследване в тази област сочат, че употребата на цигари, алкохол и наркотици по време на бременността, водят до раждането на деца с тегло под минимално допустимото, спонтанни аборти, синдром на внезапната бебешка смърт и поведенчески проблеми на по-късен етап от живота на детето. Най-добре е да се откажете от всички тези изключително вредни навици още преди да забременеете. 

1

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)