Пренаталните витамини

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Дайте на бебето си отличен старт

2.С какво пренаталните витамини се отличават от другите витамини?

3.Чудите се защо пренаталните витамини имат толкова голямо значение?

4.Допълнителна информацияЧудите се защо пренаталните витамини имат толкова голямо значение?


- Фолиевата киселина предотвратява появата на дефекти в невралната тръба – сериозни аномалии на мозъка и гръбначния мозък. Фолиевата киселина може да намали риска от преждевременно раждане и раждане на бебе с поднормено тегло.
- Калцият осигурява здрави кости и зъби, както за майката, така и за бебето. Освен това калцият подпомага нормалната работа на кръвоносната, мускулната и нервната система.
- Желязото стимулира възпроизводството на кръвни и мускулни клетки при майката и детето. Желязото помага за предпазване от анемия, състояние при което кръвта страда от липса на достатъчно количество здрави червени кръвни телца. Освен това желязото намалява риска от преждевременно раждане и раждане на бебе с тегло под нормата.

Предполага се че пренаталните витамини помагат за сгъстяване на косата и подсилване на ноктите, но това твърдение все още не е научно доказано.

Не забравяйте, че стандартните пренатални витамини не съдържат омега-3 мастни киселини, които са полезни за развитието на бебешкия мозък. Ако нямате възможност да консумирате риба или други богати на омега-3 мастни киселини храни, или доброволно сте се отказали от тях, тогава освен пренатални витамини, вашият лекар може да ви препоръча да приемате и хранителни добавки, богати на омега-3. 

1  |   2  |   3  |   4

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)