Как функционира женската репродуктивна система

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Менструация

2.Овулация

3.Какво се случва след зачеване?Менструация


Всеки месец тялото ви преминава през редица нормални, естествени промени, който помагат на яйчниците да произвеждат яйцеклетки. В рамките на месеца съществува вероятност яйцеклетката да бъде или не оплодена. Този процес се нарича менструален цикъл.

Първият ден на менструацията е и ден първи от менструалния цикъл. Средната продължителност на менструалния цикъл е 28 дни, но той може да варира и от 24 до 34 дена. При някои жени месечният цикъл е дори изключително непостоянен и непредсказуем.

Типичният менструален цикъл започва с началото на менструацията. През този период от време ниските хормонални нива изпращат сигнал към организма ви да увеличи производството на хормони. Въпреки че яйчните фоликули произвеждат около 20 яйцеклетки, само една от тях достига зрялост. След узряване тази яйцеклетка се откъсва и преминава във фалопиевата тръба (яйчния канал). Това става приблизително в средата на менструалния цикъл. 

1  |   2  |   3

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

katyyy

Случаен посетител | 2011-09-27 22:26:36
Искам да ви попитам дали някои знае на какво се дължи нередовния менструален цикъл.От много време не ми е идвам и винаги е непостоянен веднъж идва и после чак след повечче от 5 месеца.Бих била благодарна ако някои може да ми помогне.Благодаря.