Как функционира женската репродуктивна система

От Екип на Medical.BG
Редакция: д-р Пънчев, A.

1.Менструация

2.Овулация

3.Какво се случва след зачеване?Овулация


Овулацията е термин, който се използва за описание на процеса на откъсване на узрялата яйцеклетка от яйчните фоликули. В този период високото ниво на естроген стимулира производството на лутеинизиращия хормон, който подпомага освобождаването на яйцеклетката през стената на яйчниците.

Обикновено овулацията протича 14 дена преди началото на менструацията, а в някои случаи 12-18 дена по-рано. Това е периодът, през който жената е най-плодовита. Именно през този период съществува най-голяма вероятност от забременяване.

Повишеното производство на хормони не само подпомага развитието на яйцеклетката, но и стимулира ендометриума (лигавицата на матката), която се удебелява в подготовка за имплантацията на оплодената яйцеклетка. Освен това по време на овулацията лигавицата на шийката на матката се трансформира от суха и дебела в тънка и хлъзгава. Тази промяна улеснява движението на потока от сперматозоиди към фалопиевите тръби и освободената яйцеклетка.

С освобождаване на яйцеклетката, във фалопиевите тръби започват спазми, които подпомагат движението на яйцеклетката от тръбите в посока към матката. В случай че яйцеклетката не е оплодена, тя се разпада в момента, в който достигне матката. Същевременно организмът произвежда и прогестерон, женски хормон, който помага за изграждането на здрав ендометриум, в който се имплантира оплодената яйцеклетка.

В случай че яйцеклетката не е оплодена, удебеленият ендометриум вече не е необходим, затова той започва да се лющи и именно това предизвиква менструацията. По време на менструацията, тялото на жената произвежда стимулиращи фоликула хормони, които от своя страна подтикват и двата яйчника да започнат да произвеждат зрели яйцеклетки. Едновременно с това, фоликулите произвеждат естроген. 

1  |   2  |   3

Коментари и мнения на настоящи и бъдещи майки

Коментари и мнения към статията

Тук можете да напишете мнения или да споделите ценни знания свъразни с представения материал.

Вашето име:
Вашият коментар: (препоръчително на кирилица)
 

katyyy

Случаен посетител | 2011-09-27 22:26:36
Искам да ви попитам дали някои знае на какво се дължи нередовния менструален цикъл.От много време не ми е идвам и винаги е непостоянен веднъж идва и после чак след повечче от 5 месеца.Бих била благодарна ако някои може да ми помогне.Благодаря.